Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

10 tips om de CO2-uitstoot omlaag te brengen

Als je de CO2-uitstoot in jouw bedrijf weet te verminderen, dan voldoe je aan je verplichtingen om energie te besparen en verlaag je daarmee ook automatisch jouw kosten. Maar hoe doe je dat? Wat zijn de eerste stappen? Wij zetten er 10 voor je op een rij op het gebied van kantoren en gebouwen, bedrijfsvoering en reizen en vervoeren.

Wat kun je doen om je pand energiezuiniger te maken?

1. Een van de makkelijkste manieren is om over te stappen op led-verlichting en te investeren in een warmtepomp.

  2. Een stapje verder is om te kijken of je samen met andere bedrijven op het terrein energie kunt opwekken, bijvoorbeeld door gezamenlijk in zonnepanelen te investeren.

   3. Nog een quick win is om de airco in het gebouw standaard op maximaal 24 graden te zetten. Hoe lager de temperatuur, hoe harder de airco moet werken en hoe meer energie je verbruikt.

   4. Meten is weten en geeft inzicht. Dat doe je met een energiebesparingsmanager. Dat kastje of die app geeft inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik.

   Welke slimme keuzes kun je maken om in je bedrijfsvoering te verduurzamen?

   5.  Maak gebruik van diensten in plaats van producten. Koop bijvoorbeeld licht in (product “as a service”) in plaats van lampen.

   6. Repareer een product of een onderdeel in plaats van vervangen. Hoe langer we het gebruiken, hoe minder de vraag naar grondstoffen.

   7. Zet printers uit wanneer ze niet gebruikt worden. Printers gebruiken ook stroom als ze in de slaapstand staan.

   8. Leen producten van elkaar. Een product dat je niet zo vaak nodig hebt, kun je beter delen met een andere ondernemer. Bespaart niet alleen geld, maar ook grondstoffen.

   Hoe kun je duurzaam reizen en vervoeren?

   9. Stimuleer fietsgebruik. Niet alleen is het gezond en goed voor het milieu, het levert de werknemers ook nog euro’s op.

   10. Voer een mobiliteitsbudget in. Medewerkers kiezen zelf hoe ze willen reizen, waarbij zuinig reisgedrag wordt beloond. Betekent een CO2-reductie van minstens 5% per jaar.

   Wil je weten hoe het met de CO-2 uitstoot in jouw bedrijf gesteld is? Daar zijn speciale tools voor. Kijk bijvoorbeeld op: zetookdeknopom.nl of rvo.nl. Ben je op zoek naar méér informatie? Bel of email ons dan gerust op: 020 54 35 678 / info@kvgo.nl.