Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

ABN Amro: “Drukkerijen, uitgevers en telecombedrijven blijven in mineur”

De snoeiharde conclusie van de analyse van ABN Amro liegt er niet om. Na een op vrijwel alle punten positief scorende economie voor de sector Technologie, Media en Telecommunicatie (TMT) volgt voor de grafimediasector de domper. “De drukkerijen, uitgevers en telecombedrijven blijven ondanks de hoogconjunctuur in mineur.”

ABN Amro constateert dat de TMT-sector profiteert van het economisch klimaat. “Dit jaar zal de economie met 2,9 procent groeien. Dit is weliswaar iets lager dan eerder voorspeld, maar nog steeds stevig. De belangrijkste economische indicatoren zijn ook positief, al zijn enkele wel omlaag gegaan de laatste maanden. Al met al blijven de meeste seinen op groen staan voor de TMT-sector.”

Dalende omzetten
“De IT-branche, veruit de grootste binnen TMT, groeit sterk. Voortgaande digitalisering van de samenleving en een gunstig economisch klimaat zijn hier debet aan. Ook de tv-contentbedrijven doen het goed. Aan de andere kant van het spectrum staan drukkerijen, de uitgevers en de telecombranche die dalende omzetten tonen.”

Mijlenver uit elkaar
De belangrijkste conclusie van de bank: “De branches van de TMT-sector verschillen sterk wat betreft de omzetontwikkeling. Als gekeken wordt naar een langere periode, zien we dat de best presterende en minst presterende branches mijlenver uit elkaar liggen. In weinig sectoren is de mate van divergentie zo groot als in TMT. Waar branches als IT, Omroepen en TV-content omzetten halen die ver boven pre-crisisniveau liggen, hebben drukkerijen, uitgevers, telecom en reclamebureaus de jaren na de crisis alleen maar verder aan omzet verloren.”