09 augustus 2016 | Apeldoorn

AD: “Keihard ‘nee’ tegen ja-ja-sticker in Apeldoorn”

Als inwoners van Apeldoorn geen reclamefolders in hun brievenbus willen, moeten zij een nee-nee-sticker of nee-ja-sticker op hun brievenbus plakken. Dat systeem wordt niet omgedraaid, ondanks het verzoek van de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD). Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Het AD: “In Amsterdam is op initiatief van de PvdD het systeem wel omgedraaid. Inwoners krijgen daar geen reclamefolders in de bus, tenzij zij er een ja-ja-sticker op plakken waarmee zij aangeven de folders en ander drukwerk wel te willen.

De PvdD wil dit ook in Apeldoorn invoeren, omdat er dan minder onnodig papier wordt bedrukt en verspreid. Volgens de politieke partij belanden veel folders ongelezen bij het oud papier en dat is in de ogen van de PvdD zonde voor het milieu.

Burgemeester en wethouders weigeren dit systeem in Apeldoorn in te voeren, omdat het volgens het gemeentebestuur eigenlijk niet nodig is. Inwoners hebben al steeds minder restafval en nog maar zes procent daarvan bestaat uit oud papier dat kan worden hergebruikt, zegt de gemeente. Verder wordt bij Solid Pack in Loenen het oud papier uit de gemeente gebruikt om nieuw papier te maken. “Van echt papierafval is dus nauwelijks sprake”, zeggen burgemeester en wethouders.

Daarnaast hebben bedrijven de gemeente laten weten de ja-ja-sticker een heel slecht plan te vinden. Dat zijn supermarkten, maar bijvoorbeeld ook Primera, Decathlon, MediaMarkt en de Federatie Apeldoornse Ondernemers. Volgens de ondernemers zorgt de reclamefolder ervoor dat veel mensen aankopen doen. “De reclamefolder is de motor van de economie”, schrijven zij in een brief aan de gemeente.”

Ook interessant...

25 juni 2020

Opt-in systeem mag per 1 juli worden ingevoerd in Den Haag

02 maart 2020

Rechter doet uitspraak; Rotterdam mag de JA/JA sticker niet invoeren per 1 april 2020

26 februari 2020

Gemeente Utrecht mag huis-aan-huisbladen niet weren met de Ja/Ja sticker

21 november 2019

KVGO en MailDB in cassatie tegen het opt-in systeem (ja-sticker) in Amsterdam