EU Graphic Arts Hackathon

Hackaton ‘How to future proof our industry?‘ voor innovatieve oplossingen grafische sector

Met vergaande digitalisering en de huidige pandemie staat de grafische sector voor grote uitdagingen. Het Vlaams Instituut voor Grafische Communicatie (VICG) organiseert daarom samen met o.a. het Nederlandse Koninklijk Verbond voor Grafische Ondernemingen (KVGO) op 25 en 26 oktober voor het tweede achtereenvolgende jaar een virtuele hackaton. Diverse Europese teams werken aan creatieve, innovatieve oplossingen om grafische ondernemingen toekomstbestendig te maken.

KVGO nodigt iedereen uit het vak en (aanverwante) industrie, van student tot professional, uit zich aan te melden. “Iedereen heeft er baat bij”, legt Arjan Meijer van de KVGO uit. Je leert veel nieuwe mensen uit de sector kennen. Je doet kennis en ervaring op met een oplossingsgerichte aanpak. Je kunt online deelnemen aan workshops. En bovendien: de vele, frisse ideeën zullen een bron van inspiratie zijn voor je eigen (toekomstige) onderneming. Samen dragen we bij aan de innovatiekracht van onze sector. En deelname is ook nog eens gratis!”

Fure proof eindoplossing

Tijdens de internationale hackaton gaan deelnemende teams onder begeleiding van mentoren en experts aan de slag met een zelf gekozen uitdaging binnen een van de zes thema’s: commercial printing, packaging, labels, print in marketing, industrial printing en publishing. De mogelijke oplossingen waaraan de teams werken, kunnen producten, diensten, markbenaderingen, organisatorische vernieuwingen of nieuwe businessmodellen zijn. Aan het eind van dag twee (26 oktober) presenteert ieder team zijn ‘future proof’ eindoplossing. Dit is een minimum viable product en dus geschikt om richting klanten uit te rollen en van daaruit verder te ontwikkelen. Daarmee boekt ieder team al direct winst voor zijn eigen (toekomstige) organisatie. Uit alle presentaties kiest een vakjury welke oplossing het meest veelbelovend is. Het winnende team wordt 29 oktober bekend gemaakt en krijgt als prijs vrij toegang tot het congres Fast Forward in Print op 9 november bij congrescentrum Lamot in Mechelen.

Winnaars 2020

De internationale hackaton werd in 2020 voor de eerste keer georganiseerd. De bijna 85 deelnemers verdeeld over 13 teams kwamen uit de Benelux, Duitsland, Scandinavië, Estland en de VS. “Wat ons heel erg heeft verrast was de kwaliteit en samenstelling van de teams. Het is meer dan ooit duidelijk dat we nood hebben aan nieuwe technieken, diensten en businessmodellen. Onze hackathon is dé manier om alle ideeën en kennis te laten samenkomen”, aldus Jos Steutelings, Managing Director bij VIGC. Deze eerste editie werd gewonnen door studenten van de Luca School of Arts/Studio Reclame. Zij introduceerden het Smiles-project dat met smile recognition print en digitale media combineert om een unieke printervaring te creëren in een gepersonaliseerd boek. Het Smiles-project dat zij tijdens de hackaton ontwikkelden, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een start-up.

Programma hackaton

De hackaton vindt online plaats en start op 25 oktober om 9.00 uur en op 26 oktober om 8.00 uur. De online prijsuitreiking vindt 29 oktober plaats van 15.00 tot 16.00 uur. De voertaal tijdens de plenaire sessies is Engels. Inschrijven als individu of direct als team kan tot en met vrijdag 22 oktober. Teams kunnen worden samengesteld uit medewerkers van grafische ondernemingen, toeleveranciers, vakverenigingen en studenten uit heel Europa.

Op de eventsite https://www.vigc.be/eu-graphic-arts-hackathon/ is alle informatie te vinden over het programma, aanmelding, profielen van deelnemers, experts, mentoren en de vakjury.

 

Arjan Meijer
Relatiebeheerder KVGO
M +31 (0)6 838 900 80 | a.meijer@kvgo.nl