Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Webinar WPM: werkgebonden personenmobiliteit

Per 1 juli 2024 zijn bedrijven met 100 medewerkers of méér verplicht te rapporteren over de werkgebonden personenmobiliteit. Deze verplichting is het gevolg van het Klimaatakkoord van 2019 en moet grip geven op de CO2-uitstoot. Het doel is om ervoor te zorgen dat in 2030 werkgevers met meer dan 100 werknemers hun jaarlijkse CO2-uitstoot met minimaal 1,5 megaton verminderen. Om jou te informeren over deze wetgeving en je te helpen met de voorbereiding organiseren we op maandag 11 december om 13:30 – 14:30 uur een webinar.

Wat is werkgebonden personenmobiliteit?

Werkgebonden personenmobiliteit is het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van jouw werknemers. Om hierover te rapporteren heb je gegevens nodig als het totaal aantal kilometers, dat jouw werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk- en woon-werkverkeer. Ook is het van belang om te weten welke kilometers met welk vervoermiddel zijn afgelegd. En welke brandstof er gebruikt is.

Hoe ga je te werk?

Het is aan te raden om je vóór 1 juli 2024 voor te bereiden. Je kunt kijken welke gegevens je beschikbaar hebt in jouw administratie en welke gegevens je nog toe moet voegen. De eerste verplichte rapportage gaat over 2024. De gegevens over 2024 moeten uiterlijk 30 juni 2025 ingediend zijn. Je hoeft de CO2-uitstoot niet zelf bij te houden, uit te rekenen of in te voeren. Op basis van de door jou ingevoerde jaarkilometers per vervoermiddel en brandstoftype, berekent het digitaal formulier de CO2-uitstoot. Als de gegevens zijn ingediend, ontvang je een rapportage. Deze rapportage geeft inzicht en je krijgt tips over het verduurzamen van mobiliteit.

Om onze branche hierin te ontzorgen is de CO2 &Energie RI&E beschikbaar waarin een module is opgenomen waar deze WPM-gegevens eenvoudig kunnen worden ingevoerd.

Heb je een organisatie met minder dan 100 werknemers?

Heb je een kleiner bedrijf, maar wil je wel graag jouw CO2-uitstoot weten? Als je minder dan 100 werknemers hebt, mag je op vrijwillige basisgegevens verstrekken. Jouw CO2-uitstoot wordt dan automatisch berekend. De vrijwillig verstrekte gegevens worden wel gebruikt voor onderzoek maar worden niet verstuurd naar de omgevingsdienst.

Aanmelden webinar en meer info

Wil jij je aanmelden voor het webinar, stuur dan even een berichtje naar evenementen@kvgo.nl o.v.v. webinar WPM. Voor meer informatie kun je nu alvast de handreiking gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit downloaden.