Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Banken geven MKB-bedrijven halfjaar uitstel van aflossing leningen

Kleinere Nederlandse ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing op hun leningen. Dat zijn ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank overeengekomen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

De maatregel heeft als doel om kleinere ondernemingen wat lucht te geven en is bedoeld als aanvulling van het noodpakket dat dinsdag werd gepresenteerd door het kabinet. Door de uitbraak van het coronavirus komen veel mkb-bedrijven in de knel door het teruglopende aantal consumenten. Volgens de Nederlandse vereniging van Banken is de nood onder ondernemingen hoog. Om voor dat uitstel in aanmerking te komen geldt wel dat bedrijven in de kern gezond moeten zijn.

“Met het pakket maatregelen voor banen en economie heeft het kabinet belangrijke stappen gezet om ook bedrijven en werknemers door deze moeilijke tijd te loodsen. Banken ondersteunen die maatregelen en komen nu met eigen aanvullende maatregelen om een aanzienlijk deel van ondernemend Nederland extra tegemoet te komen”, schrijft NVB-voorzitter Chris Buijink.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren enthousiast op het nieuws. “Dit geeft ondernemers extra lucht in deze zware tijden en dit zijn de perfecte aanvullingen op het pakket van de overheid”, reageert VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. MKB-Nederland noemt het “een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers”.

De banken zijn nog in gesprek over maatregelen voor grotere bedrijven, met een financiering van boven de 2,5 miljoen euro. “Het gaat hierbij om een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten”, aldus de NVB.

Geen maatregel voor consumenten

De banken zeggen ook consumenten te willen helpen die door wegvallende inkomsten tijdelijk minder financiële ruimte hebben om bijvoorbeeld aan hypotheeklasten te voldoen. De NVB roept deze mensen op bij hun bank aan te kloppen. “Banken bieden daarbij maatwerk zodat voor elke klantsituatie de best passende oplossing wordt geboden”, schrijft de bankenvereniging.

Banken onderdeel van de oplossing

Vanmorgen zei Kees van Dijkhuizen, topman van ABN Amro, al dat banken een verantwoordelijkheid hebben om klanten in deze tijd tegemoet te komen. “Vorige keer bij de crisis waren wij als banken onderdeel van het probleem. Op dit moment zijn wij nadrukkelijk onderdeel van de oplossing.”
Dat zouden banken de komende tijd ook aankunnen. Volgens Van Dijkhuizen hebben de banken op dit moment genoeg kapitaal achter de hand en zou het geen enkel probleem zijn als de crisis drie tot zes maanden aanhoudt.

Reactie bedrijfsleven

VNO-NCW en MKB Nederland zijn enthousiast over de gezamenlijke maatregel van de banken. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “Prachtig om te zien hoe de overheid en vooral de banken dit mogelijk maken. Dit geeft ondernemers extra lucht in deze zware tijden en dit zijn de perfecte aanvullingen op het pakket van de overheid. Mooi om te zien hoe we met elkaar eendrachtig en daadkrachtig het corona spook gaan verslaan.”
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Dit is een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers die de banken hier geven. Chapeau! Hopelijk lukt het ook als het gaat om grotere kredieten waar dat nodig is. Maar een dikke pluim voor de banken en de toezichthouders die dit zo snel regelen.”

Dick Naafs, voorzitter KVGO onderschrijft dit alles en zegt “Zet je twijfel of trots opzij en schroom niet in de telefoon te klimmen. Doen dit!”