Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Big data tijdens Sneak Peek op DDW in Eindhoven

Dutch Design Week 2019 kijkt terug op een geslaagde editie met zo’n 350.000 bezoekers. Ook de Print Pakt ‘Sneak Peek op de toekomst’ was een succes, net als het negendaagse ‘Paper City’ project.

Print Pakt organiseerde tijdens DDW voor de tweede maal in het gebouw van de creatieve opleiding SintLucas een Print Pakt Live-kennissessie voor nieuwsgierige mensen in de grafische industrie. Ditmaal stonden ‘datagedreven businessmodellen’ centraal.

Data en business

Zo’n 50 deelnemers werden, na een bezoek aan de tentoonstelling van werkstukken van SintLucas-studenten, door Frans Feldberg (hoogleraar Data-Driven Business Innovation) onthaald op een inspirerende presentatie over ‘big data’.

“Het verschil tussen de data in je spreadsheet en ‘big data’ zit hem niet alleen in de hoeveelheid data, maar ook in de variëteit van die vaak ongestructureerde data en in de snelheid waarmee die data wordt gegenereerd en de snelheid waarmee die data weer in kennis moet worden omgezet.”

En juist in die nieuw vergaarde kennis schuilen de mogelijkheden voor nieuw businessmodellen, stelt Feldberg: “Zorg ervoor dat je die kansen niet mist!”

Onderwijs en data

In een podiuminterview met Ben Oligschlager (directeur onderwijs MBO-VMBO bij SintLucas) ging Alex Kunst (Mr. PrintPakt) op zoek naar de rol van data in het onderwijs en bij studenten.

De manier van lesgeven en begeleiding gaat onder invloed van steeds meer beschikbare data ingrijpend veranderen, meent Oligschlager. Dat riep in het publiek direct ook de vraag op of en hoe dat beroepsonderwijs nog zal aansluiten op de praktijk in bijvoorbeeld de grafische bedrijven. Oligschlager benadrukte daarop de gedeelde verantwoording van zowel opleidingen als bedrijfsleven en toonde zich graag bereid daarover verder in gesprek te gaan.

Papier en karton

De Sneak Peek-deelnemers konden ’s middags, gewapend met passe-partout en Print Pakt Paper Trail, de DDW verkennen en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Paper City project. Daar presenteerde brancheplatform Papierenkarton.nl in samenwerking met KVGO, CBA (golfkartonsector), PRN (papierrecycling) en VNP (papier- en kartonfabrieken) de veelzijdigheid en duurzaamheid van papier en karton.

De vormgeving en invulling van Paper City was in handen van de vormgevers Wietske Flederus, Maloe Brinkman, Kim Waterlander en Marjanne Kuipers.