Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Btw op digitale media omlaag

De EU heeft het licht op groen gezet voor het heffen van het lage btw-tarief op digitale media en boeken. De Raad van Ministers heeft de wijziging van de betreffende richtlijn na een lange procedure goedgekeurd.

Tot nu toe geldt voor digitale media nog het normale btw-tarief, in Nederland 21 procent. Het lage btw-tarief, dat altijd al wel voor gedrukte boeken, kranten en tijdschriften geldt, ligt momenteel in ons land op 6 procent maar dat wordt op 1 januari 9 procent.

EU-landen die momenteel een nul-tarief hanteren voor gedrukte media mogen dat binnenkort ook toepassen op digitale publicatievormen.

Duidelijkheid
KVGO-voorzitter Cees Verweij en tevens voorzitter van de Europese grafische koepel Intergraf: ‘’Dit besluit zorgt voor duidelijkheid. Hoewel de grafimediabedrijven in Europa meestal uit de drukwerkwereld komen zijn de meesten ook al lange tijd actief met digitale media. Gelijktrekken van de regels die daarvoor gelden is dan een praktische vereenvoudiging. Het is ook goed te horen dat de EU ook met dit besluit mee wil gaan met de technologische ontwikkelingen, dat is iets dat ons in onze sector sterk aanspreekt.’’

Gelijke tred
‘’Dit voorstel maakt deel uit van onze activiteiten om de btw te moderniseren voor de digitale economie en stelt ons in staat gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang’’, aldus de voorzitter van de ministerraad.

Het Europese besluit moet nog wel verwerkt worden in de nationale wetgeving, maar dat kan volgens deskundigen redelijk snel.

De verlaging van het btw-tarief op digitale media zal de Nederlandse schatkist naar schatting enkele tientallen miljoenen kosten aan gederfde inkomsten.