Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Cees Verweij: ‘Europese grafische sector stabiliseert op niveau 2013’

“De grafische bedrijfstak in heel Europa staat de komende jaren voor een groot aantal uitdagingen. De grafische omzet stabiliseert sinds 2013. Weliswaar wel op een niveau dat ongeveer 20 procent lager ligt dan rond de eeuwwisseling. Vooral de boekensector laat de laatste drie jaar een licht herstel zien. “

Dat stelt KVGO-voorzitter Cees Verweij vandaag in zijn rol als voorzitter van de Europese grafische koepel Intergraf tijdens de jaarbijeenkomst in Milaan.

“De handelsbalans voor grafische producten die worden verhandeld van of naar niet-EU landen vertoont nog altijd een positief saldo. Zowel import als export laten na een piek in 2015 wel een licht dalende lijn zien. Een opmerkelijk punt is verder dat de relatief goed draaiende verpakkings- en etikettendrukkerijen nu gezamenlijk meer omzet draaien dan de rest van de Europese grafische industrie.”

Groei
Over het algemeen is volgens de voorzitter van Intergraf de verwachting dat afname van het werk in offset en flexo door zal gaan, maar dat daarentegen verpakkingen en inkjet een toenemende groei zullen kunnen melden.

Verder meldt Verweij dat er nog altijd veel drukwerk wordt ingevoerd uit landen waar de kosten lager liggen.

“Vooral uit China dat nu voor rond de één miljard euro aan drukwerk naar de EU exporteert. Verder blijft het gedrag van de consument veranderen wat leidt tot meer reclame op internet en mobiel ten koste van drukwerk. In heel Europa nemen bovendien de arbeidskosten in de grafische sector duidelijk toe, zelfs zo dat grafische bedrijven nu met hogere kosten geconfronteerd worden dan de industrie als geheel. Daar komt de laatste tijd dan ook nog eens een forse stijging van de papierprijzen bij”, aldus Verweij.