Na afloop van de Ledenraad van het KVGO stroomde de zaal vol met zo’n honderd bezoekers, verwelkomt door dagvoorzitter Bibi de Vries en Cees Verweij. Hen wachtte een evenement met soms bloedstollende verhalen en beelden van de opofferingen die mensen zich getroosten om de doelen die ze zichzelf stellen te kunnen realiseren.
Harde beslissingen
De middag werd op een fascinerende en tegelijkertijd menselijke manier ingeluid door bergbeklimmer en poolreiziger Wilco van Rooijen. Hij liet zijn gehoor niet alleen een sprekende foto van afgevroren tenen zien, maar hield hen vooral voor dat werken in een team voor een topsporter maar zeker ook voor een bedrijf van doorslaggevend belang is om resultaten te bereiken.
“Je kunt wel heel fit en flexibel zijn, maar uiteindelijk moet je samenwerken om een doel te bereiken.” Het bij elkaar halen en houden van zo’n team is daarbij vaak één van de moeilijkste taken.
“Je moet evenmin schromen om moeilijke en soms harde beslissingen te nemen als dat nodig is. Zeg elkaar de waarheid, draai er niet omheen.” Zeker in zijn sport is een team letterlijk van levensbelang. Dat toonde Van Rooyen met aansprekende filmpjes over zijn successen, maar ook van zijn vaak zware en voor anderen zelfs fatale ongevallen.
Gezond blijven
De kennissessies draaiden vooral om onderwerpen rond fit zijn en blijven. Zo ging KVGO-specialist Maarten Jansen uitgebreid in op ziekte en arbeidsongeschiktheid, de regelingen op dat gebied en vooral de vele verplichtingen voor de werkgever.
Zijn collega’s Aukje van het Nederend en Jordy de Mooij behandelden de actuele ontwikkelingen rond de wet werk en zekerheid terwijl Emile Voorn namens Achmea een toelichting gaf op de mantelzorg en wat vooral het zorgverlof voor de werkgever kan betekenen.
Michiel Ober en Liesbeth Hooghoudt bediscussieerden in een fel meelevende zaal de gezondheid van zowel medewerkers als eigenaren van grafische ondernemingen. Eén van de opmerkelijke conclusies: “Grafici zijn gezonder dan de gemiddelde werkers in de industrie, afgemeten naar de vraag naar zorg.”
Esther Vergeer is top
De bijeenkomst werd afgesloten met een inspirerend en emotioneel betoog van toprolstoeltennisser Esther Vergeer. Zij vertelde over haar eigen leven, van actief meisje tot gehandicapte wereldbefaamde tennisspeler en had om dat te illustreren de gouden medaille die ze won tijdens de laatste Olympische Spelen in Londen meegenomen.
Vergeer had dat doel vele jaren voor ogen en nam regelmatig opmerkelijke beslissingen om het te bereiken. Zo koos ze voor mannelijke tegenstanders toen bleek dat haar vrouwelijke collega’s er al van te voren vanuit gingen dat ze toch wel zouden verliezen – ‘al bij de start stond ik 3-0 voor’ – liet ze zelf een rolstoelzitting ontwerpen waarin haar billen niet meer konden bewegen en dus geen energieverlies veroorzaakten en koos ze uiteindelijk ook een trainer uit het ‘normale’ tennis om haar de laatste kneepjes bij te brengen.
Vergeer hield haar gehoor tenslotte voor dat de mentale druk om te winnen of vooral om niet te verliezen uiteindelijk wel erg zwaar werd. “Ik denk dat dit ook voor jullie ondernemers geldt. Het verschil is: ik had die mentale druk alleen maar tijdens één wedstrijd, ondernemers hebben er vrijwel altijd mee te kampen. Het zou helemaal niet zo’n gek idee zijn als jullie eens een mentale coach of iemand anders zochten om je daar bij te ondersteunen.”
Walking dinner
Naar goed gebruik sloot het evenement af met een walking dinner. Nog duidelijk onder de indruk van de verhalen van Wilco van Rooijen en Esther Vergeer lag de afsluitende conclusie van deze succesvolle, tweede editie van het evenement Fit & Flexibel voor de hand: de thuisblijvers kregen ongelijk.