Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Finse logistiek- en transportsector staakt sinds donderdag 15 februari

In de hele Finse logistieke sector zijn vakbondsacties begonnen nadat onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties over een nieuwe cao op het laatste moment niet tot een oplossing van het geschil hebben geleid.

Het is nog moeilijk te voorspellen hoe de onderhandelingen zich zullen ontwikkelen. Maar mocht de staking langer dan een week duren, dan bestaat de mogelijkheid dat de papierfabrikanten hun activiteiten zullen stopzetten zodra hun magazijnen de volle capaciteit hebben bereikt. Als de staking minder dan een week duurt, zullen de gevolgen naar verwachting geen consequenties hebben.

De onderhandelingen tussen de Finse werkgeversorganisaties en vertegenwoordigers van de verschillende logistieke sectoren zijn dinsdag op niets uitgelopen. De partijen onderhandelen sinds december over een nieuwe cao. Nadat de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties over een nieuwe cao op het laatste moment niet tot een oplossing van het geschil hadden geleid zijn in de hele Finse logistieke sector vakbondsacties begonnen.

Het huidige aanbod is door de onderhandelaars als ‘volstrekt onvoldoende’ gekwalificeerd. De Finse vakbond voegde eraan toe dat het doel blijft een akkoord te bereiken, dat het loonniveau verbetert en het koopkrachtverlies corrigeert, zodat de reële lonen niet dalen. Ook moet er nog een oplossing worden gevonden voor belangrijke kwesties rond arbeidsvoorwaarden.

Onze Finse zustervereniging bevestigt dat dit gevolgen zal hebben voor de uit- en invoer in Finland, met inbegrip van papier. Mocht de staking langer dan een week duren, dan bestaat de mogelijkheid dat de papierfabrikanten hun activiteiten zullen stopzetten zodra hun magazijnen de volle capaciteit hebben bereikt. Als de staking minder dan een week duurt, zullen de gevolgen naar verwachting geen consequenties hebben. 

Heb je vragen aarzel dan niet om contact met ons op te nemen te nemen via 020 54 35 678 of stuur een e-mail naar info@kvgo.nl