Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Fons Metsaars: “Rechten goed regelen”

Vorige week werd ik gebeld door een van de KVGO-leden die een mooie opdracht gescoord dacht te hebben. Het had heel wat zweet en tranen gekost, maar de opdrachtgever was onder de indruk van het ontwerp dat zo de pers op kon. Dat gebeurde ook, alleen niet bij deze drukker.

De klant was er met het bestand vandoor gegaan en had het drukwerk elders laten maken. Onze leveringsvoorwaarden bieden hier natuurlijk mogelijkheden voor het claimen van schade en kosten. Maar toch.

Bij velen van u zal dit al wel eens voorgevallen zijn. Feest wordt droefenis en de frustratie groot. Heel begrijpelijk natuurlijk.

Datzelfde gevoel hebben de makers van tekst, beeld en muziek. Het copyright op hun producten wordt dagelijks op grote schaal geschonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kopiëren van onderzoeken, rapporten en artikelen uit diverse publicaties. Of het afspelen van muziek op de werkvloer en in de publieksruimte, misschien ook in uw bedrijf.

Fons Metsaars
Fons Metsaars

Komt u wel eens bij het KVGO (van harte welkom!) dan loopt u bij binnenkomst direct tegen een televisiescherm aan. Uiteraard proberen we de rechten van alles wat er op dat beeldscherm te zien is netjes te regelen. Toch blijft het feit dat – vaak onwetend en onschuldig – we binnen en buiten de branche beschermd werk gebruiken, zonder daarvoor altijd te betalen.

Deze bescherming is in de wet geregeld. Voor het innen- en verdelen van de rechten over de rechthebbenden zijn speciale organisaties opgericht. Buma/Stemra en Sena voor muziek. Videma voor televisiebeelden en de Stichting Reprorecht voor het kopiëren uit kranten, tijdschriften en andere publicaties.

Om het gemakkelijk te maken en te voorkomen dat u precies bij moet houden voor welk gebruik u moet betalen, heeft VNO-NCW namens ondernemend Nederland afspraken gemaakt met de beheersorganisaties. Hieronder vindt u het pamflet ‘Alles wat u moet weten over het gebruik van muziek, beeld & tekst in uw bedrijf’. Heldere informatie. En in één oogopslag weet u waar u rekening mee te houden heeft.

Fons Metsaars