Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

‘Geen drukwerk van illegaal hout in de EU’

Van meer dan 1,5 miljard euro aan gedrukte producten die naar Europa worden ingevoerd is niet te achterhalen of het papier afkomstig is van illegaal gekapte bomen in tropische wouden. Dat is slecht voor het imago van de grafische industrie en van drukwerk.

“Het is niet aanvaardbaar dat de reputatie van de Europese grafische sector besmet wordt door het gedrag van niet-Europese concurrenten. Europese consumenten moeten er ook op kunnen vertrouwen dat boeken of kaarten niet van illegaal gekapt tropisch hout zijn gemaakt. Daarom moet de Europese Unie garanderen dat bij alle gedrukte producten op de Europese markt geen illegale houtkap te pas is gekomen.”

Herkomst
Dat stelt de Europese grafische koepel Intergraf, de Brusselse organisatie waar Cees Verweij momenteel voorzitter van is. Intergraf wijst erop dat grafische producten niet direct onder de EU Houtrichtlijn vallen maar alle in Europa verwerkt papier wel.

Die richtlijn verbiedt om voor dat papier hout uit illegaal gekapte tropische wouden te gebruiken. In de EU gevestigde grafische bedrijven zijn ook verplicht de herkomst van hun papier daarop te controleren.

Voor grafische producten die van buiten de Europese Unie naar Europa worden ingevoerd, gelden dat soort bepalingen echter niet. Dat terwijl de druk van de invoer van drukwerk uit hoge-risico landen de laatste tijd aanzienlijk is toegenomen, aldus Intergraf. Zo is de invoer van drukwerk vanuit China sinds 2000 verviervoudigd.

Geen enkele regel
“Dit leidt niet alleen tot een enorm gat in de milieuwetgeving maar verstoort ook op ernstige wijze de concurrentie tussen drukkers van buiten de EU, die zich aan geen enkele regel hoeven te houden, en Europese grafische bedrijven.”

Intergraf eist daarom dat Brussel dit ‘gat in de Europese milieuwetgeving’ zo snel mogelijk dicht en de reputatie van en het vertrouwen in grafische producten garandeert door de werkingssfeer van de Houtrichtlijn uit te breiden naar grafische producten zelf.

“De EU moet verzekeren dat bij alle gedrukte producten op de Europese markt geen illegaal gekapt hout is gebruikt, waar die dan ook vandaan komen.”