Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Gemeente Amsterdam gedagvaard in hoger beroep tegen Ja/Ja-sticker

Het hoger beroep tegen het invoeren van de Ja/Ja-sticker in Amsterdam is in gang gezet. Vrijdag 26 januari is namens de Vereniging Mail Distributie Bedrijven (MailDB), Netwerk VSP (Spotta) en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) de gemeente Amsterdam gedagvaard.

Deze brancheorganisaties zijn van mening dat het invoeren van de sticker onzorgvuldig is, de belangen van winkeliers en de branche schaadt en gebaseerd is op onjuiste milieuclaims.

Overhaast en verwarrend
De betrokken brancheorganisaties hekelen de overhaaste invoering van de Ja/Ja-sticker door de Gemeente Amsterdam. Bewoners, al jaren bekend met het goed werkende Nee/Ja- en Nee/Nee-stickersysteem ervaren de situatie als verwarrend.

Onder dit systeem heeft nagenoeg iedereen die geen folders wil al een Nee/Ja- en/of Nee/Nee-sticker, waardoor een verandering van dit systeem niet noodzakelijk is. Daarnaast heeft de gemeente de Ja/Ja-sticker pas drie dagen vóór de invoering aan de burgers ter beschikking gesteld.

Eelco Lulofs, bestuurder van MailDB: “Omdat er geen tijd is genomen om bezorgers te laten wennen aan dit systeem, worden er in deze overgangsfase fouten gemaakt bij het bezorgen. Klachten van burgers worden niet met de branchepartijen gedeeld, waardoor deze geen mogelijkheid krijgen om fouten te corrigeren.”

Onjuiste milieuclaims
Ook storen de brancheorganisaties zich aan de onjuiste voorstelling van zaken die de gemeente Amsterdam schetst omtrent de gevolgen voor het milieu. Dit terwijl juist gerenommeerde instanties zich van de belangrijkste (milieu)claims van de gemeente hebben gedistantieerd.

Bram ter Beek

Bram ter Beek, manager branchevernieuwing bij het KVGO, zegt hierover: “Het papier voor folders bestaat vrijwel geheel uit gerecycled papier. Uit alle studies blijkt daarnaast, dat, als er al hout gebruikt wordt, de branche meerdere bomen terug plant en dat daardoor de productiebossen in Europa groeien.”