Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Grafisch feest tijdens Print Pakt Live hoog gewaardeerd

Nu het grafisch feest tijdens Print Pakt Live in Eindhoven is afgelopen (20 – 28 oktober) druppelen de eerste cijfers binnen. De Op de kaart-actie en de sneak preview bij SintLucas bleken de grote klappers op deze Dutch Design Week voor grafici.

De circa honderd aanwezigen tijdens de door het KVGO bij SintLucas georganiseerde ‘Sneak preview op de toekomst’ waardeerden de ochtend met het rapportcijfer 7,9. Met het buiten de gebaande paden treden, legde het Print Pakt-team een sterk inhoudelijk programma op de mat.

Ook leden van CMBO, Fespa en ZSO die de sneak preview bijwoonden waren onder de indruk van de sprekers Gerwin Verdonk en Perry van Beek. Zij schetsten een beeld van het grafisch bedrijf van de toekomst en gaven praktische tips hoe te verkopen en waardevolle relaties aan te gaan in een digitale wereld.

Bovendien maakten ondernemers kennis met hedendaags beroepsonderwijs en hoorden ze van docent Ronald den Bekker hoe de school leerlingen opleidt voor het snel veranderende grafische vak.

Duizenden kaarten
Grafische bedrijven produceerden voor Print Pakt Live ruwweg 25.000 kaarten. Vijftien bedrijven leverden postkaarten aan, soms in meerdere versies. Ook het KVGO stelde een serie Joost Swarte-kaarten beschikbaar.

Ter plekke gingen er 1.569 kaarten op de bus en die werden dankzij het partnerschap met PostNL, gratis verstuurd naar bestemmingen over de gehele wereld. De overige kaarten werden vooral mee naar huis genomen: sommige kaarten waren zelfs al voor het laatste weekend helemaal op. Bezoekers kwamen regelmatig terug om hun collectie compleet te maken.

Voor Nederland gingen er 1.038 kaarten op de bus. De top-5 van internationale bestemmingen ziet er als volgt uit: Duitsland (113), België (91), Taiwan (43), Frankrijk (28) en USA (27). Ook in 34 andere landen, van Aruba tot Zuid-Korea, ontvingen mensen kaarten uit Nederland.

Bedrijfsbezoeken en print promotor
Bedrijven namen klanten en relaties mee, zoals Opmeer, lenoirschuring, Wihabo en Coers & Roest. De Bink, Aeroprint, Zwaan Printmedia en Matthys legden bezoekers enthousiast uit hoe mooi drukwerk tot stand komt. De Vereniging van Nederlandse Handboekbinders deed inspiratie op. Erik Timmermans lanceerde zijn boek over duurzaam uitgeven, terwijl Rob Wilders zijn ELS-database ten doop hield. Marchelma van Breugel ontleedde papier en Trudy Dorrepaal nam haar aandachtig gehoor mee op een reis langs schitterende boeken en verzorgde een masterclass zwart/wit.

Best verzorgde
Mensen vlogen zelfs over uit Londen om de Best Verzorgde Boeken te kunnen zien. Daarnaast keken ze hun ogen uit op de ‘juwelen’ in de vitrinekasten en de aankleding en belettering van de ruimte door Joost Swarte. Ze verwonderden zich over zijn opvallende papiermachine met de uiteenlopende gramsgewichten waarbij het papier lichtjes wiegde in de wind.

Swarte kwam zelf aan het woord in een drukbezochte presentatie over tekenen, papier, inkt en druk. De bezoekers namen bovendien in groten getale de Print Pakt Paper Trail mee die hen naar andere grafische hoogtepunten op de Dutch Design Week bracht.

Top van grafisch kunnen
De zeventiende editie van Dutch Design Week trok in totaal een record aantal van 355.000 bezoekers. Die kwamen – gelukkig – niet allemaal langs in de Black Box. Maar duizenden maakten – opnieuw – kennis met de top van grafisch kunnen in Nederland. Een grafisch feest dat negen dagen duurde.

Op KVGO-tv zijn tien korte filmpjes van het evenement te zien. Binnenkort verschijnt Print Pakt Live Magazine dat alle hoogtepunten op papier bij elkaar brengt.