Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Grafische industrie heeft nu erkend keurmerk voor energie-auditplicht.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft niveau 3 & 4 van Energie RI&E Creatieve Industrie erkend als keurmerk. Dus als je hier aan voldoet kan jouw bedrijf of instelling op een alternatieve manier invulling geven aan de energie-auditplicht (EED).

Hoe zat het ook al weer?

In maart wordt naar verwachting de nieuwe lijst met Erkende Maatregelen Energiebesparing (EML) met een terugverdientijd van 5 jaar of minder gepubliceerd. Per december 2023 moeten bedrijven hierover dan één keer in de 4 jaar over rapporteren. Dit moet u doen via de informatieplicht energiebesparing of via de onderzoeksplicht energiebesparing. Daarnaast geldt er voor sommige bedrijven ook een rapportageverplichting volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED), de EED-auditplicht. De belangrijkste wijzigingen ten opzicht van de bestaande EML vind je hier.


Als alternatief voor deze auditplicht mag je ook gebruik maken van een erkend keurmerk. Voor de grafische industrie is er nu ook een specifiek keurmerk ontwikkeld door het Kennisplatform CO₂ & Energie Creatieve Industrie. Zij heeft het handboek CO₂-reductie opgesteld met hierin beschreven het energie-transitiemodel voor onze sector. Dit model is dus inmiddels is goedgekeurd door RVO waarmee de energie RI&E niveau 3 & 4 een erkend keurmerk is geworden. Drijvende krachten achter dit keurmerk zijn onze kennis partners Het Dienstencentrum en BLUETERRA.

Bedrijven die een erkend instrument gebruiken en dit laten certificeren besparen niet alleen veel geld in de dagelijkse bedrijfsvoering maar voldoen ook automatisch aan de EED Energie-audit waar grote bedrijven verplicht toe zijn. Uiteraard kan je deze tool ook gebruiken voor de informatie en onderzoeksplicht. Ook bij aanbestedingen zal een certificering extra punten kunnen opleveren.

De kern van het model CO₂ & Energie Transitie bestaat uit:

  1. Het kunnen voldoen aan alle wet- en regelgeving.
  2. Het aanreiken van een breed instrumentarium dat bedrijven helpt energieverbruik en CO₂ uitstoot te verlagen.
  3. Een transitieprogramma dat is afgestemd op het ontwikkelingsniveau van de bedrijven

Bedrijven uit onze branche die serieus en gestructureerd werk willen maken van het verlagen van hun energieverbruik en CO₂ uitstoot kunnen vanaf nu dus met nog meer overtuiging aan de slag met dit erkende model. Op het gebruik van de tool en de ondersteuning bij het implementeren ervan ontvangen KVGO-leden natuurlijk een aantrekkelijke korting.

VRAGEN? 

Meer weten over de energiebesparingsmaatregelen of CO₂-management? Neem contact op met Gijs Vermeulen van het KVGO, via info@kvgo.nl of 020 – 5435678 

Deel dit bericht