Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Grafische omzet stabiliseert in Europa, papier en inkt duurder

De omzet in de grafische industrie in Europa lijkt wat te stabiliseren. Over de eerste negen maanden van vorig jaar liep die omzet met net geen vol procent terug vergeleken bij een jaar eerder. Het verbruik van grafisch papier daalde met vijf procent, terwijl de maand november wat dat betreft een daling liet zien van meer dan zeven procent.

Dat meldt Intergraf in het maandelijkse economische overzicht. De prijzen voor grafisch papier zijn begin dit jaar verder verhoogd, na eerdere verhogingen in januari en juli vorig jaar. Intergraf voorziet wel dat er voor de nabije toekomst van enige afkoeling sprake kan zijn. Na een maanden aanhoudende stijging zijn de pulpprijzen sinds oktober vorig jaar weer wat aan het dalen.

De markt blijft echter onder spanning staan, vooral voor krantenpapier door de grote vraag uit China. De eerdere tekorten aan dat soort papier lijken echter wat uit beeld verdwenen te zijn.

Ook voor inkt hebben de fabrikanten, na de prijsverhogingen van 2017 en 2018, voor dit jaar een nieuwe ronde van hogere prijzen aangekondigd. Die zijn nog altijd het gevolg van het duurder worden van de voornaamste grondstoffen.

Verder gaan ook de energieprijzen over een breed front omhoog, in de meeste Europese landen met tussen de vijf en tien procent.

De geografische verdeling van Intergraf laat zien dat alleen in landen in Oost-Europa nog sprake is van een merkbare groei van de grafische omzet. Uitschieters zijn vooral Roemenië, Hongarije, Polen en het kleinere Letland.

In België is sprake van een stabiele marktontwikkeling, analyseert Intergraf, terwijl vrijwel alle andere landen, waaronder ons land, Frankrijk, Duitsland en Spanje, een bescheiden daling laten zien. In Groot-Brittannië, dat aan de vooravond staat van Brexit, blijft de grafische markt tot nu toe redelijk op het peil van vorig jaar.