Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Hellen van Lienden: “Zelf werken aan verhogen van leef- en werkplezier”

Hellen van Lienden sneed tijdens Fit & Flexibel 3 het thema ‘Leven & loopbaan’ aan. In haar eigen loopbaan werkt ze vooral aan het verlenen van diensten gericht op groei van mens en organisatie, aan leef- en werkplezier en aan het verlagen van zorgkosten.

Extra stoelen waren nodig om alle geïnteresseerden voor de kennissessie van Hellen van Lienden te laten zitten. Ze sprak over ‘Leven en loopbaan’ als oprichtster van de Stichting Viven. Deze stichting probeert wetenschappelijk onderzoek over gezondheid dat op de plank blijft liggen onder een breder publiek te verspreiden.

Van Lienden kwam voor een sterk meedenkende en meepratende zaal tot op de helft van haar slides. Gaf niks, want ze maakte haar punt. “Stel je eens voor” zei ze, “Honderd procent productieve, loyale, betrokken medewerkers, alleen nog ‘wit’ verzuim, efficiënte werkprocessen; geen verspilling, een maximale score op klanttevredenheid, een positieve constructieve werksfeer en iedereen ‘in zijn kracht’.”16_10_ff_hellen_van_lienden_2

Positief denken
Dat ideale plaatje haal je nooit in een bedrijf, maar dat wil niet zeggen dat je er niet naar kunt streven. “Mensen hebben de neiging om vooral te letten op zaken niet goed gaan. Richt je op wat je wel hebt en wel kunt doen. Bouw dat verder uit.”

Van Lienden gelooft sterk in positief denken als basis voor een goede gezondheid. Optimisme en bevlogenheid helpen niet alleen de individuele medewerker, maar ook het bedrijf vooruit. De een heeft optimisme en bevlogenheid aan boord, de ander niet of nauwelijks. Toch kun je bevlogenheid in een organisatie faciliteren. “Zoek aansluiting op persoonlijke interesses, maak ruimte voor ideeën en initiatieven, benut talenten, lever zinvol werk”, waren een aantal van haar tips.

Ook bij het werken aan gezondheid is het belangrijk doelen te stellen. “Denk aan meer leef- en werkplezier onder het personeel, aan het terugdringen van ziekteverzuim, aan het bevorderen van een positieve werksfeer en klanttevredenheid.

De dochter van een ondernemersechtpaar uit Groningen voegde er nog twee doelen aan toe: “Productiviteit verhogen plus kosten verlagen & omzet verhogen”. Hoe dat te realiseren? Bijvoorbeeld door cursussen of workshops te volgen, maar vooral door systematisch te werken aan meer leef- en werkplezier.