Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Helft ondernemers bereidt zich niet voor op Brexit

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers bereidt zich niet voor op Brexit, het komende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ruim één op de zes zegt wél terdege te kijken wat en of Brexit gevolgen kan hebben voor het bedrijf, de rest kijkt vagelijk wat Brexit betekent.

Ondernemers gaan voor een advies of antwoord op hun vragen meestal te rade bij de hen bekende bronnen zoals brancheorganisaties of de accountant.

Hoewel op dit moment, vooral gezien chaotische toestanden in de Britse politiek, nog onzeker is wanneer en hoe Brexit zal verlopen, is wel duidelijk dat Groot-Brittannië uit de EU stapt. Dat zou formeel moeten gebeuren op 29 maart 2019 maar dat zou nog uitgesteld kunnen worden.

Vermoedelijk gaat dan ook een overgangstermijn in tot eind 2021 waarin alles bij het oude blijft en er dus vrij met de Britten gehandeld kan blijven worden.

Vroeger of later lijken er echter wel nieuwe handelsbelemmeringen te komen in de vorm van in- of uitvoerheffingen, extra keuringen of grenscontroles. Het is ook nog steeds mogelijk dat er een hard-Brexit komt waarbij de Britten eind maart keihard uit de EU en dus ook uit de interne markt vallen.

Weekendbijlagen
Brexit heeft in de eerste plaats gevolgen voor bedrijven die rechtstreeks zaken doen met Groot-Brittannië. Dat kan dus ook gaan om grafische bedrijven die drukwerk, papier of andere benodigdheden bij de Britten kopen of juist aan Britse collega’s leveren. Een bekend voorbeeld zijn de weekendbijlagen bij Britse kranten die vaak in Nederland of andere EU-landen worden gedrukt.

Maar ook andere bedrijven in de sector kunnen getroffen worden, bijvoorbeeld omdat hun leverancier van inkt of papier zelf in Groot-Brittannië inkoopt. Als door Brexit dan één bestanddeel of onderdeel niet of niet tijdig geleverd kan worden, dan kan de hele keten tot stilstand komen.

Brits paspoort
Een bijzonder aspect kan zijn dat een bedrijf een werknemer in dienst heeft met een Brits paspoort waarvan nog altijd niet zeker is of die volgend jaar april zo maar in ons land kan blijven en kan blijven werken.

Daarom blijven organisaties als VNO/NCW, MKB-Nederland maar ook de overheid er op hameren dat ondernemers in ieder geval moeten kijken of er en zo ja wat de gevolgen zijn. Daar zijn ook veel hulpbronnen voor, zoals een Brexit Impact Scan en Brexit loket bij de overheid en reeksen Brexit-bijeenkomsten.

Ook de grote ondernemersorganisaties, waar KVGO bij is aangesloten, houden zich intensief met Brexit bezig. Het motto van het ministerie van buitenlandse zaken blijft daarbij: ‘Work for the best, prepare for the worst’.

Zie ook: