Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Henk van Houtum: “Papier, het groenste materiaal dat er is”

Papier is het groenste materiaal dat er is. Niet alleen wordt in ons land 85 procent van alle papier en karton gerecycled, de grondstof voor het deel dat niet van dat oud papier wordt gemaakt wordt ook nog eens duurzaam geproduceerd. Mede door de papierindustrie neemt de hoeveelheid bos in Europa dan ook voortdurend toe. Wie het tegendeel beweert, bijvoorbeeld als argument voor een ja/ja sticker, verkoopt onzin.

Dat hield Henk van Houtum, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Papierfabrieken (VNP), de Ledenraad van het KVGO op 15 november 2017 in Venlo nog eens voor.

“Papier is één van die producten die iedereen elke dag en zowat de hele dag gebruikt. Je hebt niet in de gaten hoe vaak dat is. Het is een ontzettend mooi product maar er zijn nog steeds mensen die denken dat het op den duur zal verdwijnen en dat alles digitaal zal worden,” zegt Van Houtum.

Hij onderstreepte die stelling met een clip waarop één van die mensen probeert zijn achterste af te vegen met een tablet waarop een digitaal beeld is te zien van een rol wc-papier.

Dat papier wordt gefabriceerd door vakmensen – ‘ik vergelijk ze graag met de piloten van een Boeing 747’ – in hightech fabrieken die honderden miljoenen hebben gekost. De fabrieken zijn optimaal milieuvriendelijk en duurzaam, benadrukt de VNP-voorman voortdurend. De grondstof komt voor het grootste deel uit gerecycled materiaal en is voor de rest uitsluitend afkomstig van duurzaam geproduceerde vezels.

“Wanneer banken in een email stellen dat ze zoveel bomen besparen, dan gaat het Informatiecentrum Papier en Karton, waar ook het KVGO aan deelneemt, daar op af en moeten ze met het schaamrood op de kaken toegeven dat die bewering niet juist is”

De fabrieken zelf brengen het energie- en waterverbruik steeds verder terug en leveren ook verder geen vervuiling op. Daarnaast wordt veel gedaan aan innovatie, onder meer om de energiereductie tot 90 procent op te voeren.

Papier en karton levert bij recycling wel één praktisch probleem op, zo hebben onderzoekers recent laten weten. Het is niet uitgesloten dat residu van inkten terecht zou komen in levensmiddelen die verpakt worden in karton waar gerecycled materiaal in is verwerkt. Van Houtum roept de grafische industrie en inktleveranciers daarom op om nog harder te werken aan ecovriendelijke inkten en die daadwerkelijk te gebruiken.

Deze inhoud is beschikbaar na acceptatie van de cookies.Bekijk op Youtube

Opened in een nieuw venster