Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Herinnering: Verplichte cursus bij gebruik diisocyanaten

Iedereen die werkt met stoffen waarin diisocyanaten zitten, moet vanaf 24 augustus 2023 eerst een cursus volgen. In deze cursus leer je hoe je veilig met diisocyanaten kan werken. Werk jij of jouw medewerkers met producten die diisocyanaten bevatten, zorg dan dat je tijdig de certificering hebt afgerond.

Diisocyanaten en de verplichting

Diisocyanaten is een groep chemicaliën. Deze zitten onder meer in verven en inkt, lak, pur, coatings en lijm(poeders). Deze worden ook gebruikt in de grafische sector. Blootstelling aan diisocyanaten kan leiden tot allergie en zelfs astma.

De verplichting tot het volgen van een cursus geldt als de diisocyanaten in het product 0,1% of meer van het gewicht uitmaken. Op de verpakking van deze producten moet de volgende zin staan: ‘Per 24 augustus 2023 moet voor industrieel of beroepsmatig gebruik een passende opleiding zijn voltooid.’ Dit staat met sinds 24 februari 2022 op de verpakking, heb jij oudere producten en twijfel je, neem dan contact op met jouw leverancier.

De verplichting geldt voor alle medewerkers en is niet beperkt tot mensen in loondienst: ook uitzendkrachten, zelfstandigen en stagiairs die met diisocyanaten in aanraking kunnen komen, moeten de cursus volgen. Dit geldt vanaf het eerste moment dat mensen met deze stoffen werken. De werkgever moet bijhouden wie de cursus heeft gevolgd en een kopie van het cursuscertificaat bewaren. De Arbeidsinspectie kan daarnaar vragen. Een certificaat is vijf jaar geldig.

De cursus

De cursus wordt aangeboden door een webmodule op Safe use of Diisocyanates. Deze cursus volg je dus online en duurt ongeveer twee uur. De cursus kost 5 euro per cursist. In de cursus leer je over het onder controle houden van de blootstelling aan diisocyanaten via de huid en de luchtwegen op de werkplek.

Er zijn drie niveaus; basis, middelhoog en hoog. Het niveau dat moet worden gevolgd, hangt af van het blootstellingsrisico en kan je achterhalen met behulp van deze matrix.

De webmodule is ontwikkeld door de producenten van de stoffen waarin diisocyanaten voorkomen en kent enkele beperkingen. Zorgvuldig lezen van de handleiding voorkomt veel problemen, daarnaast komt er door verkeerde vertalingen soms wat typisch taalgebruik voor.

Bij problemen of het niet verkrijgen van het certificaat volstaat in de meeste gevallen een e-mail naar training@safeusediisocyanates.eu.

Vragen?

Vragen over diisocyanaten of problemen met de online cursus? Neem contact op met Gijs Vermeulen of Aukje van het Nederend, via info@kvgo.nl of 020 – 5435 678.