Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Het KVGO is ernstig bezorgd over monopolie op postmarkt

Het KVGO, de brancheorganisatie voor werkgevers in de grafimedia-industrie, is ernstig bezorgd over de aangekondigde overname van Sandd door PostNL. Door die fusie ontstaat een monopolie op de postmarkt dat onvermijdelijk tot hogere tarieven zal leiden.

Het KVGO zal staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keizer en de Autoriteit Consument en Markten, die de overname moet beoordelen, zo snel mogelijk informeren over de zorgen.

Directeur Fons Bakkes van het KVGO: “Volgens PostNL is de overname noodzakelijk om de postbezorging in Nederland betaalbaar te houden. Dat lezen wij als: de post gaat duurder worden voor zowel de grafische bedrijven als hun klanten. Veel bedrijven in onze sector kunnen zo’n kostenverhoging er echt niet bij hebben.

Ook de vraag naar drukwerk komt verder onder druk te staan. Daarnaast is de vrees gerechtvaardigd dat de dienstverlening door het ontstaan van één postbedrijf verder krimpt. Dat alles zal ernstige gevolgen hebben voor de producenten van drukwerk dat via de post verspreid wordt.”

Postdialoog

Het KVGO-bestuur stelde een ‘postcommissie’ in die die de ontwikkelingen op de postmarkt nauwlettend in de gaten gaat houdt. Al eerder bleek dat de Tweede Kamer voor het samenvoegen van de twee overgebleven postbedrijven in ons land is om zo de wettelijk verplichte uniforme postbezorging in ons land overeind te houden.

Het KVGO heeft de bezwaren in dat verband laten horen tijdens een door de staatssecretaris georganiseerde Postdialoog over de toekomst van de Nederlandse postmarkt.

“Het gesprek was eenzijdig met een duidelijk vooraf vastgestelde conclusie: een fusie tussen PostNL en concurrent Sandd moet er komen”, concludeerde destijds Mark Bonenkamp, vertegenwoordiger van de postcommissie van het KVGO.