Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Het meest onderschatte probleem voor de grafimedia-branche

Cybersecurity-incidenten komen vaker voor dan je denkt. Toch zien we dat veel van onze leden dit probleem onderschatten. Hoe komt dat en hoe zorg je ervoor dat je voorbereid bent op een cyberaanval?

Hacks en datalekken zijn dagelijks in het nieuws en dat zijn alleen de incidenten die worden gemeld. Heel recent nog werden 125 tandartspraktijken lamgelegd door een aanval met gijzelsoftware. Hackers richten zich meer en meer op het midden- en kleinbedrijf omdat daar de beveiliging niet goed geregeld is. Juist in datzelfde midden-en kleinbedrijf horen we ook dat ondernemers zich wel bewust zijn van het risico, maar het tegelijkertijd onderschatten.

Het meest onderschatte probleem

Hoe komt het toch dat we dit probleem met zijn allen blijven onderschatten? Uit gesprekken met mkb-bedrijven komt het volgende naar voren:

  • Het is simpelweg te druk! Ondernemers zijn bezig met ondernemen en daar komen genoeg uitdagingen bij kijken. Ondanks dat men wel weet dat cybercriminaliteit structurele aandacht verdient is het lastig om dit in te plannen in de waan van de dag.
  • Er heerst een vals gevoel van veiligheid. Ondernemers denken dat hun bedrijf niet aantrekkelijk is voor hackers: “Dat zal mij niet gebeuren”.
  • Ondernemers denken dat ze heel veel tijd kwijt zijn met digitale veiligheid. Ze vinden het complex en zien er tegenop om eraan te beginnen.
  • Ondernemers hebben behoefte aan concrete hulp en vinden het moeilijk hun weg te vinden in de informatie die verspreid beschikbaar is.

Kleine inspanning – groot resultaat

Tegelijkertijd zien we een opvallende kans: als een ondernemer 20% inspanning doet, geeft dit al 80% verbetering. Neem bijvoorbeeld je medewerkers: zij zijn een belangrijke schakel als het gaat om veiligheid. Als zij een paar minuten per jaar investeren in preventie (d.m.v. video’s over veilige wachtwoorden, veilig wifigebruik, phishing etc.) betaalt dat zich snel uit in een hogere veiligheid van je bedrijf.

Als je dus een aantal simpele basismaatregelen treft, wordt het cybercriminelen een stuk lastiger gemaakt om schade aan te richten. Daarom is een aantal branches, waaronder naam brancheorganisatie] een samenwerking aangegaan met het platform Samen Digitaal Veilig. Dit online platform biedt onder meer een elektronische leeromgeving voor medewerkers en een risico-inventarisatie voor ondernemers.

Als lid van het KVGO kun je kosteloos de eerste stappen zetten naar digitale veiligheid. Schrijf je in via: Samendigitaalveilig.nl/kvgo

Het project Samen Digitaal Veilig is onderdeel van nieuwe samenwerkingsafspraken tussen de ondernemersorganisaties (VNO-NCW, MKB-Nederland) en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat en het Digital Trust Center.

Bron: DTC