Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Bericht van de voorzitter – 14 april 2020

Beste leden,

Uit de berichtgevingen van afgelopen week zien we dat de veel leden, naast de geboden hulp, nu steeds meer hun frustraties uiten over de regelgeving. Die 4000 euro regeling is voor velen een handreiking en wordt veelal niet ontvangen omdat onze grafische bedrijven met de SBI-codes, volgens de regeling niet op de lijst thuishoren. Verder knokken bij de minister is vruchteloos.

Alleen een brief naar de Tweede Kamer kan nog helpen. Gesteund door de (zeer zorgelijke) uitkomsten in de enquête, is er vorige week vrijdag een brief naar de Tweede Kamercommissie Economie gestuurd om het in ieder geval op de politieke agenda te krijgen.

Voor velen, en niet in de laatste plaats de Pers, is de uitkomst van de enquête een mokerslag en schrikbarend zoals in de berichten is weergegeven. In mei wordt de enquête herhaald en nu al een verzoek; vul deze in! Dat geeft ons dé onderbouwing op onze verzoeken voor verruiming van de regelingen.

Wel gaat het VNO-NCW mede op ons verzoek kijken of de verruiming van de kredietregels ook kunnen gaan gelden voor de leaseovereenkomsten. Daar hebben veel grafische ondernemers mee te maken. En blijven we bij VNO-NCW aandacht vragen voor onze situatie. Want die is zorgelijk.

De poster actie van een Groningse collega heeft de landelijke pers gehaald. Met de kleuren rood aan een zijde en groen aan de andere zijde kan je aangeven of je hulp behoeft of juist wilt geven. Een prachtig creatief idee. En in overleg te gebruiken in elke woonplaats.

Voor kleinere grafische bedrijven is de daling in orders vanaf het begin merkbaar maar ook grotere bedrijven geven aan dat als deze situatie lang gaat duren, dit voor grote problemen gaat zorgen.

In de provincie Noord Brabant heeft het virus niet alleen economische gevolgen maar ook persoonlijke. Een voorbeeld waarbij de grondlegger van een familiebedrijf aan de beademing in slaap wordt gehouden, een zoon ook het coronavirus heeft en thuis moet zijn en er nog één directie lid over is om de zaak draaiende te houden. En toch doorgaan en nadenken over hoe na deze crisis.
Daar word je dan wel even stil van. Respect en bewondering voor het doorzettingsvermogen van veel ondernemers en ook hun medewerkers is zeker op z’n plaats.

Je ziet ook dat in veel bedrijven de saamhorigheid groot is. Iedereen voelt nu aan hoe we allen geraakt worden door deze crisis. Dat geeft ook verbondenheid en motivatie om door te gaan.

Want er komt een tijd ná de crisis en stil hopen we allen op geluiden en beslissingen waarmee het coronavirus in de hand gehouden kan worden én ook de economie weer aan de gang gebracht gaat worden. Wie de oplossing heeft mag het zeggen.

Tot slot een tool van het VNO-NCW de coronacalculator die eind vorige week live is gegaan. “Deze tool berekent voor ondernemers onder meer in hoeverre zij in aanmerking komen voor de overheidsmaatregelen, geeft een indicatie van de hoogte van de tegemoetkomingen en inzicht in hun persoonlijke financiële positie de komende periode, gebaseerd op hun eigen bedrijfsgegevens. De tool is veilig, overzichtelijk en snel en wordt op basis van ervaringen en ontwikkelingen verder verfijnd en dagelijks bijgehouden.

De uitkomst kan voor nu hoopgevend maar ook teleurstellend zijn.
En mocht het laatste het geval zijn, ook staat er dat op basis van ervaringen en ontwikkelingen deze steeds verder verfijnd en dagelijks bijgehouden wordt. Hij blijft dus veranderen!

Voor het KVGO reden om te blijven vechten voor verruiming van de aangeboden versoepelingen.
Blijf dagelijks onze site en de berichtgeving volgen en blijf gezond!

Dick Naafs
Voorzitter KVGO

Neem met vragen over personeel contact op met Aukje van het Nederend of Kirsten Linders via
020-54 35 678 of via de e-mail a.van.het.nederend@kvgo.nl of k.linders@kvgo.nl.

Voor alle overige vragen kunt u ons bereiken via info@kvgo.nl of 020-54 35 678.