Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Steun

Duitsland heeft vanaf de eerste week van de crisis 50 mld euro vrijgemaakt voor ZZP’ers, zelfstandigen,‘ kleinondernemers ‘ en familiebedrijven. Zij motiveren hun ongekend ruimhartige actie naar de ondernemers met de woorden dat ‘als de omzet wegvalt, alle kosten gewoon door blijven lopen‘. De ondernemer ontvangt ook een bedrag voor het wegvallen van zijn/haar persoonlijke inkomsten. Voor grote bedrijven is een steunpakket om de liquiditeit op orde te houden. Daar vallen alle ondernemingen onder. Steunmaatregelen waarmee vertrouwen wordt uitgesproken naar de ondernemers en de belangrijkheid van hun werk en bedrijf wordt ingezien.

In onze grafische branche hebben heel veel ondernemers de afgelopen tijd hun omzet met tot wel 80% zien dalen. Wat moet er door deze mensen heen gaan? Hoe pak je je nachtrust nog? Want het is niet alleen je omzetdaling, maar hoe moet je verder?

Hoe moeilijk is het voor veel ondernemers om keuzes te moeten gaan maken in je bedrijfsvoering? Dat komt er gewoon bij. Heel veel bedrijven die lange tijd met medewerkers werken en goede banden hebben opgebouwd. En nu beslissingen moeten gaan nemen, omdat de crisis langer gaat duren dan voorspeld. Dan zijn in “normale” tijden al moeilijke beslissingen, maar nu, met alles wat op ons afgekomen is, nog veel meer.

Ondernemers die begaan zijn met hun mensen en bedrijf. Die ondernemers worden dan ook nog eens geconfronteerd met niet te bevatten uitspraken op radio en TV, waarin ze over een kam worden geschoren met die bedrijven die uit dit alles persoonlijk gewin willen halen.

Voor deze goede ondernemers was een uitslag van de tweede ronde steunmaatregel in de vorm van steun voor de ondernemer zélf een terechte steunmaatregel geweest. Niet alleen de hoogte van een bedrag maar een signaal van steun en begrip voor de situatie waarin vele zich op dit moment bevinden. Zeker na de uitslag van de tweede enquête.

Dick Naafs
Voorzitter KVGO