Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Drukkerij Excelsior bestaat 100 jaar!

Vandaag, 12 juni 2020, precies 100 jaar geleden richtten Gijs Houdijk en Kees van der Togt NV Handelsdrukkerij Excelsior op aan de Straatweg in Veur. Direct na de oprichting werd de drukkerij ook lid van het KVGO. Een mooie mijlpaal om even bij stil te staan!

Hoe ging het verder?

In 1936 verhuisde de onderneming naar Leidschendam en wordt de naam gewijzigd naar Drukkerij Excelsior en neemt Gijs de onderneming over van Kees. Gijs blijft ruim 40 jaar actief bij de drukkerij en zijn zonen, Cor, Jan en Ties komen hem in de loop der jaren versterken tot zij in 1965, als tweede generatie de drukkerij overnemen. De drukkerij blijft als familiebedrijf voortbestaan want Leo (zoon van Cor), Jos (zoon van Jan) en Eric (zoon van Ties) komen ook de gelederen van de drukkerij versterken. In 1987 nemen zij de drukkerij over. Midden jaren negentig komen de huidige (en vierde!) generatie in dienst bij de drukkerij en inmiddels zijn broer en zus, Roy en Maureen Houdijk (kinderen van Jos) sinds 2009 de trotse eigenaren van de oudste familiedrukkerij in de regio Den Haag.

In het pand aan de Theems in Den Haag met 500 m2 zijn 7 mensen werkzaam. Maureen is verantwoordelijk voor de verwerking van de orders en offertes en Roy houdt zich voornamelijk bezig met het verwerken en uitleveren van de orders. Ondanks corona mogen ze niet klagen, zeggen ze zelf. Roy, “nee, gelukkig niet, we hebben het gelukkig nog steeds redelijk druk. Deels komt dat doordat we al langer zagen dat traditioneel drukwerk steeds meer naar de achtergrond verdween, aanvragen werden minder en je zag steeds meer verschuivingen naar het digitale vlak. Daar moet je als bedrijf natuurlijk op inspelen. Een van de markten waar wij kansen in zagen -en nog steeds zien- is bijvoorbeeld naadloos fotobehang. Wij hebben daarmee een nieuw product aan ons portfolio kunnen toevoegen en ondanks corona, -of is het ‘dankzij’?- hebben we daar de afgelopen maanden een toename aan orders gezien waarmee we de verminderde afzet van traditioneel drukwerk hebben kunnen opvangen. Nederland is massaal aan het klussen geslagen en een nieuw behangetje hoort daar dan gelukkig ook bij!”

Honderd jaar jong, dat is best een prestatie. Waar denken jullie dat je jullie succes aan te danken hebben?

Roy, “we blijven kijken naar kansen in de markt. Stilzitten is achteruitgang, dat zie je overal. We zijn beiden meewerkend voorman -en vrouw- en hebben intensief contact met onze klanten. Dat helpt. Doordat ik bijvoorbeeld orders uitlever en met mijn klanten praat, hoor ik waar behoefte aan is en daar proberen we met Excelsior in te voorzien. We zijn een allround drukkerij en we proberen onze klanten te ontzorgen. Excelsior is Latijns voor hoger of beter en we proberen steeds beter te worden, op alle vlakken.”

Hoe zien jullie de toekomst? Komt er nog 100 jaar bij?

Maureen, “Tjsa, dat wil je natuurlijk wel maar naar alle waarschijnlijkheid niet als familiebedrijf meer. Ik heb zelf geen kinderen en Roy heeft een zoon (17 jaar) die nog geen interesse heeft getoond in deze bedrijfstak. Wat niet is kan nog komen natuurlijk maar we zijn er bang voor.” “Gelukkig zijn we nog jong en kunnen we zeker nog een jaar of 20 vooruit, hopen we!”, aldus Roy.

Behalve 100 jaar oud, zijn jullie ook al 100 jaar lid van het KVGO!

“Dat klopt”, zegt Roy. “Wij hopen dat het KVGO mee blijft gaan met de tijd en ons en de overige leden kan blijven ondersteunen en inspireren.”

Eerder verscheen er een artikel over het 100-jarig bestaan van excelsior in het AD. Klik hier om het artikel te lezen.