Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

In memoriam Jan Bakker

Op 17 maart jl. overleed Jan Bakker – Lid van Verdienste van het KVGO – op 85 jarige leeftijd.

Job Dienske (oud-secretaris KVGO) schreef een kort IM.

Jan’s grafische carrière eindigde bij Misset in Doetinchem. Jan was in de jaren ‘70 actief in vele functies in onze bedrijfstak w.o. bestuurslid, voorzitter financiële commissie, lid van de onderhandelingscommissie, bestuurslid van de VPGI en nog veel meer.
Hij begon bij Bonaventura en was daar betrokken bij de uitgave van Elseviers Weekblad. In de avonduren voltooide hij zijn studie Economie. Het verlangen naar de drukinkt bleef: er kwam een directeursbaan bij Wolters (later Wolters-Samsongroep) in Groningen. Loek van Vollenhoven, groot man bij Elsevier, bezorgde hem vervolgens een directeursbaan bij Misset. Loek is een van de weinigen die nog leeft en altijd vriend gebleven is. Als oud-secretaris KVGO deel ik met hem de goede herinneringen aan een prachtig mens: Jan Bakker een zakenman; oprecht en eerlijk. Warm. Vriend gebleven.
Toen hij in 1986 zijn laatste functies neerlegde kon Jan in de toenmalige uitgave van het KVGO Repro en Druk zijn verhaal kwijt. Over ondernemen en verantwoordelijkheid. Hoe een bedrijfstakorganisatie nodig is voor ontwikkeling en steun. Hoe je niet alleen concurrenten bent maar elkaar als collega’s nodig hebt. Samen beleid kan maken en daarbij ook echt verantwoordelijkheid moet nemen. Ook toen al waren er in de grafische industrie grote veranderingen op til. Jan zag ze. Een BIC (Bedrijfstak Informatie Centrum) : Jan werd meteen voorzitter.
Jan’s familie wordt veel sterkte gewenst met dit verlies.

Job Dienske