Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Intergraf seminar: Ook in krimpende markt is geld te verdienen

KVGO-voorzitter Cees Verweij opende op 1 februari, in zijn rol van president van Intergraf, het Magazine Seminar in Brussel met een pleidooi over de power of print. Maar hij moest ook toegeven dat de nieuwste cijfers over de tijdschriftenmarkt op zijn zachtst gezegd tot weinig optimisme stemmen. Toch liggen er kansen voor magazines – op papier en, vooral, digitaal.

Na eerdere afleveringen in de reeks Shaping the future of print- seminars over boeken en over direct mail, stonden begin februari tijdschriften centraal. Intergraf, de Europese federatie van grafische brancheverenigingen, werkt in deze serie toekomstverkenningen nauw samen met de marktonderzoekers van Smithers Pira.

Analist Sean Smyth zet met de laatste statistieken in de hand de toon voor de bijeenkomst met zo’n 50 deelnemers uit heel Europa: “De Europese tijdschriftenmarkt is onaantrekkelijk en blijft gestaag krimpen. Drukkers zullen een manier moeten vinden daar mee om te gaan.” Tegelijkertijd, benadrukt Smyth, is het met ruim 8 miljard euro nog altijd een behoorlijk grote markt. “Ook in een krimpende markt valt wel degelijk nog geld te verdienen.”

Opmars van internet
De krimp in de markt – sinds 2012 ruim 34 procent minder in waarde en bijna 30 procent minder volume – wordt vooral veroorzaakt door de onstuitbare opmars van internet. Daardoor verandert het gedrag van zowel de lezer als de adverteerder, stelt Smyth. “Beiden vertrekken richting het web.”

Maar omdat Facebook en Google, veelal met dank aan de online publicaties van uitgevers, het grootste deel van de groeiende digitale reclamebestedingen opstrijken, blijven de in aantal afnemende advertenties in de gedrukte tijdschriften toch de belangrijkste bron van inkomsten voor uitgeverijen.

SWOT-analyse
De gezamenlijke SWOT-analyse, die sprekers en deelnemers in Brussel maakten van kansen en bedreigingen, concludeerde dat ‘online’ niet alleen een probleem is, maar vaak ook een oplossing. Zowel Nicolas Sennegon (Chief Revenu Officer bij weekblad The Economist) als Chris Kerwin (verantwoordelijk voor de titel BBC Good Food) bepleitten magazines veel meer als merk in de markt te zetten – ongeacht het medium.

“We moeten digitale platforms in ons voordeel zien te gebruiken. Uiteindelijk gaat het erom dat we onze lezers, ons publiek, leren kennen om ze beter te bedienen, welk kanaal ze ook kiezen.” Lezers en adverteerders krijgen er bovendien nog meer kanalen bij, waarschuwde Daniel Knapp, specialist in marketing en media bij IHS Markit.

“Stemgestuurde assistenten, zoals Siri van Apple en Alexa van Amazon, worden het volgende belangrijke advertentieplatform.”

De inhoud
Burda, de grootste tijdschriftenuitgeverij van Duitsland, zet ook nadrukkelijk in op online. Collin Müller, verantwoordelijk voor Strategic Development, gaf er leiding aan de ontwikkeling van Thunder, een nieuw content management systeem (CMS) waarmee de Burda-titels hun content optimaal online kunnen publiceren.

Thunder maakt gebruik van open source software en is nu ook voor iedere andere uitgever gratis beschikbaar.

“Door dit systeem samen te blijven verbeteren, worden we er als branche allemaal beter van.” “Deze industrie moet zich realiseren dat ons product niet het tijdschrift is, maar de inhoud. Het publiek beslist wat het wil lezen, op welke manier en of ze er voor willen betalen”, zegt Müller.”