Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Invoering avondklok

Het besluit is definitief: vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok. Tussen 21.00 uur en 04.30 uur mag je je niet op straat begeven, tenzij sprake is van een van de uitzonderingssituaties. De avondklok geldt tot woensdag 10 februari half vijf ‘s ochtends.

Werk

De categorie ‘werk’ is een van de uitzonderingssituaties. Dat betekent dat mensen wel op straat mogen zijn tijdens hun werk en om naar of van het werk te reizen. Ze moeten twee verklaringen bij zich hebben: een werkgeversverklaring en een eigen verklaring. Dit geldt ook in het geval van oproepdiensten, zoals consignatiediensten van storingsmonteurs.

De werkgeversverklaring geldt voor langere tijd. Wel moet in het formulier zo specifiek mogelijk worden aangegeven op welke dagen en tijdstippen de werknemer tijdens de uren van de avondklok buiten moet zijn (het rooster).

De eigen verklaring van de werknemer geldt in principe voor één avond en de daaropvolgende nacht. Maar als hij een reeks van avond- of nachtdiensten heeft, kan voor die aaneengesloten periode worden volstaan met één verklaring. Er hoeft dan dus niet iedere dag een nieuwe verklaring te worden ingevuld. Als een werknemer twee avonddiensten heeft, dan een of meerdere dagdiensten en vervolgens ‘s nachts werkt, moeten voor die avonddiensten en de nachtdiensten wel verschillende formulieren worden gebruikt.

Zzp’ers en uitzendkrachten

Een zzp’er moet een eigen verklaring bij zich dragen en een werkgeversverklaring die hij zelf invult. In die werkgeversverklaring moeten, indien van toepassing, de bedrijfsnaam en contactgegevens van de opdrachtgever worden vermeld.

De werkgeversverklaring van uitzendkrachten kan zowel worden ingevuld door de inlener (waar de uitzendkracht de arbeid verricht) als door de uitlener (dus het uitzendbureau zelf).

Formulieren Rijksoverheid

Voor deze verklaringen mogen alleen de formulieren van de Rijksoverheid worden gebruikt. Het is dus niet toegestaan om zelf een brief of iets dergelijks op te stellen. De formulieren hoeven niet per se te worden geprint: ze mogen bij controle ook worden getoond vanaf een telefoon of tablet.

Zie voor meer informatie en de formulieren de website van de Rijksoverheid: Rijksoverheid.nl/avondklok

Hieronder staan de downloads van de formulieren en een document met Q&A’s: