Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Joost Swarte: “Investeer in je relatie met de creatieve wereld”

Natuurlijk moet de grafische industrie eind oktober naar Eindhoven komen, stelt tekenaar en ontwerper Joost Swarte. “Trek daar de creatieve wereld in om te zien wat er speelt en te begrijpen welke richting het op gaat. Door tijdig de trends te herkennen, kun je ook als drukker of binder alvast de bakens verzetten.”

Joost Swarte tekent, net als vorig jaar, voor het ontwerp en de inrichting van Print Pakt Live tijdens DDW. Het grafische evenement is in Eindhoven volledig op zijn plaats, meent hij: “De bezoekers van Dutch Design Week willen zien hoe de toekomst wordt vormgegeven. Het grafische product hoort daar zeker bij.”

Andersom is een bezoek van grafici aan DDW een uitgelezen gelegenheid om de voelhorens uit te steken en vat te houden op de tijdgeest: “Je ziet welke ontwikkelingen er zijn en weet waar straks behoefte aan gaat ontstaan. Neem de vraag naar duurzaamheid of de wens om kleinschaliger te produceren – die trends zijn ook van belang voor jouw bedrijf en de bedrijfstak.”

Wisselwerking
Papier- en boekenliefhebber Swarte ziet hoe de grafische industrie volop in beweging is: “Het vakgebied van bijvoorbeeld de lithografie en de prepress is compleet veranderd.” Het is daarom nog belangrijker geworden te investeren in de relatie tussen de creatieve wereld en het grafische bedrijf: “Er moet een ware wisselwerking ontstaan, zodat je samen tot innovatieve oplossingen komt.” Hij meent dat grafici wel wat kunnen overnemen van de “andere manier van denken” die bij ontwerpers hoort: “Dat kan je enorm helpen bij de vernieuwing binnen je eigen bedrijf.”

Tegelijkertijd steekt de ontwerper veel op van zijn contacten met drukkerijen: “Als er werk van mij op de pers ligt, ga ik er graag even kijken. Want altijd hoor en leer ik van die drukkers dan dingen die ik later weer kan toepassen als er een creatieve oplossing moet worden bedacht.”

Slagkracht
De focus van veel bedrijven in de grafische industrie op kosten en efficiëntie is begrijpelijk: “Voor veel opdrachtgevers is drukwerk een kostenpost die je goed moet bewaken. En de industrie speelt daar sterk op in.”

Er is echter een keerzijde: “Toen eind vorig jaar De Wereld Draait Door aandacht zou besteden aan een boek van mij, wilden we natuurlijk snel een herdruk in de winkels krijgen. Maar dat bleek helaas onmogelijk, omdat de door mij gekozen speciale papiersoorten niet op voorraad waren. Het is toch jammer dat het de industrie dan aan slagkracht ontbreekt, terwijl je juist op dat moment de volle rijkdom van het grafisch product zou willen etaleren. Ook voor deze trend zouden we samen oplossingen moeten zoeken. Want de wereld staat, inderdaad, niet stil.”

Rondlopen
Dit jaar boekt Joost Swarte een overnachting in Eindhoven als hij DDW weer bezoekt: “We willen er echt een hele dag kunnen rondlopen.” Uiteraard staat een bezoek aan Print Pakt Live op het programma, maar verder maakt Swarte met opzet geen plannen: “Ik wil verrast worden en op plekken gaan die ik nog niet ken. Want er zijn altijd wel pareltjes te ontdekken die me inspireren en mijn creativiteit stimuleren.”