Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Kinderopvang in tijden van corona

Nu de scholen voor de tweede keer de deuren moeten sluiten zullen de meeste ouders alternatieve opvang voor hun kinderen zoeken. Wat als dit niet lukt?

Cruciale beroepen

De overheid heeft een aantal beroepsgroepen aangewezen als cruciale beroepen voor het draaiend houden van de samenleving. Dit geldt bijvoorbeeld voor beroepen in de zorg en de voedselketen. Beide beroepsgroepen moeten breed worden gezien. Zo behoren ook de producenten van de verpakkingen van voedsel en medicijnen tot de cruciale beroepen.

Werknemers met kinderen die binnen een van de cruciale beroepen werkzaam zijn blijven recht houden op kinderopvang via school of de opvanglocaties.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het organiseren van kinderopvang is primair de verantwoordelijkheid van de werknemer. Als er geen alternatief voor de kinderopvang is gevonden, dan zullen beide partners de opvang gelijk over elkaar moeten verdelen. Dat kan anders zijn als een van beide partners werkt in een van de aangewezen vitale sectoren.

Als werknemers geen opvang hebben kunnen regelen en er gezien de functie van de werknemer geen thuiswerk mogelijk is, is er een aantal mogelijkheden. Werkgever en werknemer voeren daarover gezamenlijk overleg waarbij flexibiliteit van beide kanten noodzakelijk is.

Meer weten?

Op de KVGO Personeelswijzer staat een brief voor werknemers in cruciale beroepen en voorbeelden van afspraken die met werknemers kunnen worden gemaakt als geen alternatieve kinderopvang beschikbaar is.

Ook staat op de KVGO Personeelswijzer een corona-dossier met alle informatie voor werkgevers. Deze informatie is exclusief voor leden van het KVGO.