Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Koerswijziging CSRD

De Europese Commissie heeft de ambitie om de EU-regels te vereenvoudigen, het concurrentievermogen te vergroten en extra investeringscapaciteit te ontsluiten. Zodat er in Europa een gunstiger ondernemingsklimaat wordt gecreëerd die bedrijven helpt om te groeien en te innoveren. Wat betekenen deze ambities voor de grafische ondernemer?

Wat gaat er veranderen voor ondernemers in de grafische sector?

Om aan haar ambities te kunnen voldoen, heeft de commissie vorige week een aantal voorstellen gelanceerd die de regeldruk bij bedrijven zou moeten verminderen (onder andere in kader van de CSRD-wetgeving). Het komt er grofweg op neer dat er minder bedrijven rechtstreeks onder de CSRD-regels zullen vallen & dat de administratieve lasten voor die bedrijven (maar vooral ook hun ketenpartners) wezenlijk zullen afnemen.

  • Drempel rapportage: de Europese Commissie wil de drempel voor rapportage verhogen naar bedrijven met minimaal 1.000 medewerkers. Dit terwijl de huidige regelgeving zich richt op bedrijven vanaf 250 medewerkers en een balanstotaal van minstens 25 miljoen euro en een omzet van 50 miljoen euro. Naar verwachting zal daardoor de hoeveel bedrijven die rechtstreeks onder de CSRD vallen afnemen met 80%. Heb je dus minder dan 1.000 medewerkers, dan kan het zo zijn dat je niet meer wordt verplicht om de CSRD-rapportage op te leveren. Je kunt dan nog wel vragen verwachten van bijvoorbeeld jouw opdrachtgevers.
  • Beperken uitvraag ketenpartners: ook wil de Europese Commissie inzetten op het beperken van de uitvraag bij ketenpartners door de vrijwillige rapportagestandaard zoals die nu voor het MKB is ontwikkeld (VSME) als plafond voor uitvraag te laten gelden. Verder wil de Commissie de voorgenomen sectorspecifieke standaarden laten vervallen. Onlangs zijn deze VSME’s gepubliceerd: https://www.efrag.org/sites/default/files/sites/webpublishing/SiteAssets/VSME%20Standard.pdf. Meer informatie en een gebruikershandleiding zijn hier te vinden.

Nog de nodige onzekerheid
Vanuit het KVGO omarmen we de gedachte om de regeldruk voor bedrijven te verlichten. Tegelijkertijd levert deze koerswijziging ook de nodige onzekerheid op. Zeker omdat veel bedrijven zich al aan het voorbereiden zijn op het toepassen van de CSRD. Zelf als bedrijf en/of in samenwerking met hun ketenpartners.

De voorstellen van de Europese Commissie zijn ook nog niet definitief. In de komende maanden zal meer bekend worden over de voorstellen en het draagvlak voor deze wijzigingen in het Europees Parlement en de Raad. Dan pas zal ook duidelijk worden wat de impact zal zijn voor bedrijven in Nederland.

Daarnaast onderstrepen we ook de oproep van onze Europese koepelorganisatie Intergraf om de aangekondigde maatregelen ook uit te breiden naar aanvullende beleidsterreinen, zoals bijvoorbeeld de EU-ontbossingsverordening. Lees hier het statement van Intergraf.

De voorstellen van de Europese Commissie vind je hier. Ook is hier een Q&A terug te vinden.

Wat moet/kan ik nu doen als KVGO-lid?
Als ondernemer loop je dus tegen nogal wat onduidelijkheden aan. Het KVGO gaat je daarom in de komende maanden meenemen in de verdere ontwikkelingen en wat dit dan concreet voor jouw bedrijf in de grafische sector betekent.

Tot dan kan je altijd overwegen om onder meer de CO2 voetafdruk van jouw bedrijf en jouw producten in kaart te brengen. Deze kengetallen zullen in ieder geval onderdeel zijn van een rapportageplicht en/of een uitvraag in de keten waar jouw bedrijf wellicht deel van zal uitmaken.

Als KVGO-lid kan je hiervoor bijvoorbeeld nu al gebruik maken van ClimateCalc. Dit is een erkende tool, op maat van de grafische sector. En kan bijvoorbeeld gebruikt worden in combinatie met de CO2 & Energie RI&E van het Dienstencentrum. Door je alvast op te oriënteren op de opbouw van CO2 voetafdrukberekeningen, wordt in jouw bedrijf interne kennis ontwikkeld die je onder andere nodig zal hebben bij gesprekken met jouw stakeholders, in het kader van de CSRD-rapportage.

Vanzelfsprekend zullen we de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en jullie op de hoogte houden.