Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

KVGO-café CSRD, bij Geostick

Het KVGO organiseerde, in samenwerking met de Sociaal Economische Raad (SER) en op locatie bij KVGO-lid Geostick, donderdag 25 april een bijeenkomst om de Top 50 grootste KVGO-leden uitgebreid te informeren over de inhoud en (verwachte) impact van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In deze richtlijn is vastgelegd dat ondernemers met een bepaalde bedrijfsgrootte of omzet, verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Beursgenoteerde ondernemingen zijn per 2024 al verplicht tot duurzaamheidsverslaglegging. Voor niet-beursgenoteerde grote ondernemingen geldt dat zij volgens de nieuwe richtlijn zullen moeten rapporteren over boekjaar 2025. Het beursgenoteerde MKB moet rapporteren vanaf boekjaar 2026.

SER

Na een warm welkom door Armand van Huut, CEO van Geostick, en een fijne lunch zette Fleur Meerman, Senior Policy Advisor bij de SER, in haar presentatie duidelijk uiteen wat het effect van de CSRD is op het bedrijfsleven en welke kansen het creëert. De kerndoelstellingen van CSRD zijn besproken en ook hoe en waar de CSRD geplaatst moet worden in het duurzaamheidslandschap. En hoe je kunt toetsen of CSRD van toepassing is op jouw onderneming. Het MKB en de duurzaamheidsrapportage kwam aan bod, de standaarden voor deze rapportages en de ondersteuning die de SER biedt. Fleur deelde starttips, een stappenoverzicht, tips over hoe je je als bedrijf het beste kunt voorbereiden, links en tools.

Praktijkvoorbeeld

Na Fleur was het de beurt aan Mathijs Hendriks-Salomons, Manager Kwaliteit, Arbo veiligheid, Milieu, Voedselveiligheid, Verbeteren en Duurzaamheid van Geostick, om ons mee te nemen in de impacts van CSRD op jouw bedrijf in de grafische sector. Mathijs deelde en lichtte onder andere het stappenplan toe, hoe Geostick daaraan vorm geeft en welke bronnen Geostick raadpleegt voor informatie. Ook besprak hij uitvoerig de impact, risico’s en kansen en hoe deze in kaart te brengen en te beoordelen.

Uitreiking ISO 26000 certificaat

Tijdens deze middag heeft Geostick als eerste bedrijf binnen de grafimediabranche het ISO 26000 certificaat in ontvangst mogen nemen. KVGO-voorzitter Dick Naafs sprak lovende woorden over de inzet van Geostick op het gebied van duurzaamheid. We hopen dat collega ondernemers hiermee ook nòg meer gemotiveerd zijn om hier op in te zetten.

Netwerken

Na de inhoudelijke presentaties zijn we uitgenodigd om in kleinere groepen een kijkje te nemen in de spreekwoordelijke keuken van Geostick. Een mooie, professionele speler in de markt, gespecialiseerd in etiketten en verpakkingen. Met moderne machines en apparatuur en oog voor haar medewerkers. De middag is afgesloten met een gezellige borrel in de huiseigen Ierse pub. Een moment waarop leden op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek zijn gegaan over CSRD en de te nemen stappen. Graag willen wij Suzanne Gooding – Hagelaar, Duurzaamheidsmanager van Geostick, bedanken voor haar enthousiasme en de grondige voorbereidingen.

Graag delen we de volgende links van de SER in relatie tot CSRD met je, ter informatie:

CSRD op de website van de SER

Wanneer er voldoende ontwikkelingen zijn en er behoefte is aan een vervolgbijeenkomst, zullen we niet aarzelen om deze op te zetten en jullie hierover te informeren. Mocht je op dit moment vragen hebben ten aanzien van de richtlijn, bel of mail ons gerust: 020 54 35 678 en info@kvgo.nl. We helpen graag!