Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

KVGO fel tegen voorgenomen verhoging lage btw-tarief

Het KVGO is fel tegen de aankondiging dat het lage btw-tarief omhoog gaat van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat ook boeken, tijdschriften en kranten een stuk duurder gaan worden.”Dat is een grote klap voor de grafische sector die dat drukwerk produceert. Ook veel van onze opdrachtgevers worden hard getroffen. Net nu er hier en daar tekenen zijn van enig herstel in onze sector, komt de nieuwe regering met deze vervelende verrassing”, zegt directeur Fons Bakkes in een eerste reactie op de ‘uitgelekte’plannen.

De verhoging van het lage btw-tarief met 50 procent staat in het regeerakkoord voor het kabinet Rutte III. Daar tegenover verlaagt de regering de vennootschapsbelasting maar dat zal volgens Bakkes de schadelijke effecten van het duurder maken van drukwerk niet compenseren.

Eerste levensbehoefte
“Drukwerk is de drager van maatschappelijk relevante informatie zoals nieuws en ook van cultuur, literatuur en wetenschap. Het behoort daarmee tot de eerste levensbehoeften. Boeken en tijdschriften spelen al eeuwen lang een cruciale rol in de samenleving. Het kabinet begaat een grote fout door dat drukwerk, net als andere producten voor de consumentenmarkt, duurder te maken. Ik kan nauwelijks iets bedenken dat een grotere bedreiging vormt voor het op gang komen van het economisch herstel in de sector dan dit plan.”

Fons Bakkes

Het KVGO gaat haar bezwaren tegen de plannen van de nieuwe regering nadrukkelijk naar voren brengen bij de Tweede Kamer.