Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

KVGO herdenkt de grafici in oorlogstijd

In oorlogstijd wordt vaak de vrijheid van meningsuiting beknot. En dus ook van de drukpers. Dat gold in de Tweede Wereldoorlog. Want de Duitsers verboden veel drukwerk. En op het drukken van anti-Duitse publicaties stond zelfs de doodstraf. Het uiten of meewerken aan het uiten van de vrije mening heeft menig graficus tijdens de Tweede Wereldoorlog met de dood moeten bekopen.

Maar ook nu, in 2023, zijn er drukkers in onder andere Oekraïne die er alles aan doen om het vrije woord in oorlogstijd te laten klinken. Onvoorstelbaar. In een land waar alles kapotgeschoten is, waar drukkers mee aan het front staan en de drukpersen zwijgen. Ook nu zijn het drukkers die mee het verschil maken.

Vandaag, op 4 mei, herdenken wij alle Nederlanders die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. In het bijzonder herdenkt het KVGO de grafici die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven of grote risico’s hebben genomen door het uitoefenen van hun vak. Maar vandaag willen we ook stilstaan bij de moedige grafici in Oekraïne die de moed niet opgeven. Grafici die nu, maar ook in de toekomst onze hulp nodig hebben. Zo blijkt ook uit een zeer emotioneel bericht van onze Oekraïense collega’s:

“Remember, that our men, who sacrifice their lives every day at the front, will no longer be able to stand at the machine tools, the wounded in battles will not be able to fulfill their professional duties and those whose psychological state cannot withstand the atrocities of captivity will not run companies anymore. We, together with you, will have to teach children and youth, rebuild factories from ruins and create a foundation of trust and security destroyed by Russian bombs. Keep your heart open so we can survive, please.”

Dat wij de moedige verzetshelden en grafici nooit zullen vergeten.

Dick Naafs
Voorzitter KVGO