“Drieëntwintig verspreiders van Trouw werden in augustus 1944 gefusilleerd in Kamp Vught. Veel minder bekend is dat op 5 september van dat jaar twaalf drukkers van de verzetskrant vanuit Vught op transport werden gezet naar Duitsland. Slechts twee van hen keerden terug.”
De grootste illegale krant was Trouw. Enkele andere verzetsbladen zijn Het Noorderlicht, Doorgeven, Vrij Nederland en Het Parool.
Een aantal jaren geleden organiseerde het Grafisch museum in Groningen een expositie.
In de Tweede Wereldoorlog was drukwerk van levensbelang. Kranten, persoonsbewijzen en distributiebonnen speelden daarom een hoofdrol op de tentoonstelling ‘Drukken in oorlogstijd’.
De tentoonstelling begon in een lange gang. Aan de lange wand van de gang was een eregalerij gevormd, voor 152 Groningse verzetsmensen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Erbij hangt een gedicht van Anthonie Donker uit 1945. Een strofe daaruit luidt:
‘En toen de eerste van hen was gevat,
trad dadelijk een tweede naar voren.
Toen de derde zijn leven gegeven had,
sprak de vierde, het is niet verloren.’
Vandaag herdenken wij alle Nederlanders die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Het KVGO herdenkt in het bijzonder die grafici, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven of grote risico’s hebben genomen door het uitoefenen van hun vak.
Dat wij de moedige verzetshelden en grafici nooit zullen vergeten.
Dick Naafs
Voorzitter KVGO