Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

KVGO in het nieuws over milieu-impact van de ja-sticker

Een aantal gemeenten heeft het bestaande stickersysteem voor het beperken van ongeadresseerd drukwerk (nee/ja of nee/nee) omgedraaid. Diverse andere gemeenten denken hierover na of hebben besloten hiermee aan de slag te gaan.

KVGO op de radio en tv

Op de vroege vrijdagochtend van 8 oktober reageerde KVGO-directeur Bram ter Beek, live in de uitzending van het NOS Radio 1 Journaal op de milieu-argumenten van Mariska Joustra van Milieucentraal rond de invoering van de ja-sticker door gemeenten. Bram ging rond verspilling o.a. in op het z.g. ‘waterbedeffect’, dat inhoudt dat retailers die voor 10% van hun omzet afhankelijk zijn van folders, naar nieuwe wegen zoeken om de consument te bereiken. “Er wordt met zeer beperkte redactionele content een nieuw huis-aan-huis-blad verspreid dat niet meer is dan een ‘wrap up’ van een aantal folders”. “Dat huis-aan-huis-blad komt nu ook terecht in de brievenbussen van consumenten die voorheen hebben aangegeven geen reclamedrukwerk te willen ontvangen. Dat is pas echte verspilling.”

Bram benadrukte eveneens het hoge landelijke inzamelpercentage (ruim 90%) van oud papier en het prachtige circulaire product papier: “papier is een grondstof en géén afval, papiervezel is minimaal 25 keer te hergebruiken”.

Het volledige fragment is hier terug te beluisteren.

Eerder deze week interviewde Martijn Bink van het NOS Journaal Bram ter Beek bij het KVGO over zijn standpunten rond de milieu-aspecten van de ja-sticker. De uitzending was in het vroege NOS journaal van vrijdag 8 oktober jl te zien. Op NPOStart is het korte fragment terug te zien vanaf ca. 2.03 minuten.

De NOS-redactie publiceerde vandaag een artikel over de opmars van de ja-sticker op nos.nl.

Het opt-in systeem in het kort

Het nieuwe, zogenoemde ‘opt-in-systeem’ betekent dat inwoners expliciet om ongeadresseerd reclamedrukwerk moeten vragen, als ze dat willen ontvangen. Een huishouden moet in dat geval een zogenoemde ja/ja-sticker plakken op de brievenbus. Wanneer er (helemaal) geen sticker is, mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk in de brievenbus stoppen.

Het nieuwe systeem wordt gezien als instrument om de milieubelasting door het verspreiden van drukwerk te verminderen. De verspreiding van ongeadresseerd drukwerk wordt met de invoering van dit systeem niet verboden, maar is alleen nog mogelijk bij adressen waarbij dit expliciet wordt aangegeven met een sticker.

Een veelgehoord argument van gemeenten voor invoering van de ja/ja-sticker is dat dit milieuwinst oplevert en bijdraagt aan de (lokale) milieudoelstellingen. Denk hierbij aan de besparing op papier, inkt, brandstof en inzamelkosten. De milieuwinst ten opzichte van de huidige situatie kan per gemeente verschillen, onder andere afhankelijk van de mate waarin papier goed wordt gescheiden en het bestaande stickersysteem functioneert.

Informatie over de in de uitzendingen genoemde milieu-impact tool voor gemeenten is hier terug te lezen.