Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Laatste corona-adviezen vervallen

De laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies – zijn komen te vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT).

Covid geen groot gevaar meer

Nederland is wat betreft het coronavirus in de endemische fase beland. Een nieuwe fase waarin het virus weliswaar rondgaat onder de bevolking, maar waarbij bijna iedereen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie afweer heeft opgebouwd. Er worden nog maar weinig mensen ernstig ziek van de huidige virusvarianten. Covid-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen en daarom kunnen de laatste adviezen nu ook vervallen. Als een werknemer klachten heeft die op covid kunnen wijzen is het niet meer noodzakelijk om een (zelf) test te doen. Ook hoeft de werknemer niet langer in isolatie als hij covid heeft.  

Gezond verstand

Wel roept het kabinet iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  • blijf thuis wanneer je ziek bent,
  • overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken,
  • vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker,
  • hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt en
  • zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.