Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Stichting energie inkoop SEI

De SEI sluit voor bedrijven in de grafimediabranche contracten af voor de levering van energie tegen concurrerende prijzen. Dat voorkomt niet alleen grote schommelingen in de kosten, maar maakt het ook mogelijk eisen te stellen.

Zo werken de SEI en de leverancier strategisch samen. Daarbij gaat het vooral om duurzaamheid en kostenbesparingen, zowel bij het opwekken van energie als bij het gebruik binnen de bedrijven. De leidraad daarbij is dat de duurzaamste energie de energie is die je niet gebruikt. 

Behalve een scherpe prijs biedt de SEI raamovereenkomst de leden meer zekerheid vergeleken met overeenkomsten die per bedrijf moeten worden onderhandeld. Meer of minder verbruik heeft bij ons geen gevolg voor het tarief.

Door de werkzaamheden van de SEI bespaart een deelnemend bedrijf bovendien tijd. Aangesloten leden hoeven niet meer zelf de energiemarkt op om deze te volgen en offertes te vergelijken. Telefonische colporteurs hoeft u niet meer te woord te staan.

Deelnemers van de SEI hebben via ons SEI portal tevens de mogelijkheid tot kosteloos online inzicht in het energieverbruik.

SEI

Tarieven

Audax Renewables (voorheen MAIN Energie) is vanaf 2024 onze leverancier voor (grijze) stroom en gas. Er is gekozen voor een driejarig klikcontract wat betekent dat alle randvoorwaarden en opslagen vastliggen, maar de uiteindelijke elektriciteit- en gasprijzen nog bepaald kunnen worden door inkoopvolumes in delen vast te klikken. Voor deze aanpak is gekozen om enerzijds snel op marktprijsbewegingen te kunnen reageren, maar ook te kunnen wachten als er de verwachting is dat prijzen zullen dalen. Er is gezocht naar een balans tussen aandacht voor de beste prijs in combinatie met zoveel mogelijk zekerheid voor de toekomst.

Inmiddels zijn ook de eerste fixaties uitgevoerd en zijn de tarieven voor 2024 vastgeklikt. De ‘kale’ tarieven voor 2024 zijn:

Stroom piek 16,11 cent/kWh
Stroom dal 13,38 cent/kWh
Gas kleinverbruik 59,28 cent/m³

Voor 2025 en 2026 zijn de tarieven al vast voor een deel vastgeklikt. Op een nader te bepalen moment zullen de resterende hoeveelheden voor die jaren worden gefixeerd. Alle SEI deelnemers hebben inmiddels informatie over het tarief en de leveringsbevestiging van Audax ontvangen.

Stappenplan voor zonnepanelen

Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie en leveren daarnaast een financiële besparing op. Ook steeds meer grafische bedrijven overwegen om zonnepanelen te plaatsen. Voordat de zonnepanelen uiteindelijk kunnen worden geplaatst moet er een aantal (technische) beslissingen worden genomen. De SEI heeft een stappenplan opgesteld met daarop de belangrijkste aandachtspunten.

Let op: Zonnepanelen kunnen brand en dakschade veroorzaken. Er is dus een verhoogd risico. Dat kan betekenen dat je brand- en/of opstalverzekeraar extra voorwaarden stelt of de premie verhoogt. Overleg vóór het plaatsen van de panelen met de verzekeraar wat hun eisen zijn.

En: Steeds meer bedrijven willen duurzaam bezig zijn en energie terugleveren. Daarom stijgt de vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet en is er niet altijd genoeg ruimte vrij. In een aantal gebieden is terugleveren nu tijdelijk niet mogelijk. Informeer hierover bij uw regionale netbeheerder voordat u een investeringsbeslissing over het plaatsen van zonnepanelen gaat nemen!

Meer weten?

Bel Taco Mansens via 020 543 55 58