“Bedrijven doen veel aan verzuim en re-integratie van zieke werknemers. Maar aan preventie en een betere gezondheid en dus aan de vraag hoe je er voor kunt zorgen dat al je andere medewerkers niet ziek worden, wordt nog relatief weinig aandacht besteed.”
‘Gezondheidsmanagement’ stond centraal tijdens de drukbezochte en geanimeerde kennissessies door Liesbeth Hooghoudt. Enkele, vooral grotere grafische bedrijven hebben zo’n gezondheidsbeleid hoog op de agenda, hoewel dat niet altijd betekent dat de werknemers er direct enthousiast bovenop springen.
“Er zijn er altijd wel een paar, maar over het algemeen is de belangstelling niet om over naar huis te schrijven,” stelde één van de ondernemers. Bovendien stuiten bedrijven vaak op problemen waar een actief gezondheidsbeleid niet direct bij helpt.
“De praktijk is dat veel mensen in de WIA terecht komen om redenen waar je als bedrijf verder geen invloed op hebt. Ernstige ziekte, Parkinson, een ongeval.”
Enthousiast
Maar dat je van een gezondheidsbeleid wel enthousiast kon worden, bleek uit het pakkende relaas van Leonie Fidder over ‘Vitaal met Zalsman’. Zij zette met steun van de beide directeuren en in samenwerking met Lifeguard bij het gelijknamige grafische bedrijf in Zwolle een uitgebreid programma op waar veel werknemers graag aan mee doen.
Die deelnemers worden begeleid door een coach die een ‘nulmeting’ van een aantal gezondheidsaspecten uitvoert en adviezen geeft over verbeteringen bij voeding, beweging en andere aspecten. Die persoonlijke informatie komt overigens, zo benadrukte Fidder, niet terecht bij de werkgever.
“Je moet het wel voortdurend in de belangstelling houden. Wij organiseerden bijvoorbeeld een gezondheidsontbijt om de aandacht vast te houden. Het komt ook van pas als er mensen zijn die zich regelmatig ziek melden. Je hoeft er niet meteen mee te zwaaien, maar je hebt toch wel iets waar je wat makkelijker over kunt praten.”
Fidders grootste trots? “Dat wij gekozen zijn tot het vitaalste bedrijf van Overijssel.”