Ga jij het maken in de grafimedia? zoek een baan op indruk.nu

Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Marktrapport energie: Spotmarkten hard onderuit in januari en verder in februari

Het bestuur van de Stichting Energie Inkoop (SEI) krijgt maandelijks van de adviseur van de SEI (Cinergie) een marktupdate, waarin wordt ingegaan op alle factoren die van invloed zijn op de energieprijzen.

Deze updates vormen voor het bestuur van de SEI een belangrijke meetlat voor het afsluiten en beoordelen van contracten en contractsbepalingen. Mede op grond hiervan is eerder door het bestuur van de SEI besloten, vanwege de turbulente prijswijzigingen tijdelijk over te stappen op een variabele tarifering.

De update geeft de actuele situatie in de verschillende markten weer – zowel tekstueel als cijfermatig. De laatste pagina van het document geeft de gemiddelden weer van de tot nu toe gerealiseerde dagprijzen (voor het SEI collectief) en geeft ook de tarieven die gerealiseerd waren in 2022 weer.

Daar de markt nog steeds turbulent en onzeker is, is in overleg met het bestuur van de SEI besloten deze updates de komende tijd via de KVGO-site ter beschikking te stellen aan de SEI-deelnemers en zo ook aan al onze leden. Niet SEI-deelnemers kunnen deze informatie gebruiken voor het bepalen van de eigen positie.

Algemene marktsituatie

De marktprijzen daalden in het begin van januari door warmer weer en doordat de capaciteit problemen van de Franse kerncentrales sneller dan verwacht werden weggewerkt. Het weer blijft ook in februari meevallen en aan het einde van deze maand komt er ook weer wat meer wind dan normaal wat druk kan geven op de spotprijzen voor februari. Rusland levert minder gas naar Europa door de pijpleidingen, maar wel veel LNG gas naar Europa -waar zelfs op Valentijnsdag ironisch genoeg een tanker uit Rusland de haven van Rotterdam binnenvoer. De Nederlandse overheid heeft nu aangegeven niet meer afhankelijk te zijn van energie uit Rusland, maar bijna wekelijks varen schepen met Russisch LNG België of Frankrijk binnen. De markten zijn nu al geruime tijd dalende en voor de komende weken ziet het er ook niet naar uit dat deze dalende trend gebroken zal worden.

In de bijlage is de volledige laatste update te vinden: Marktrapport januari/februari 2023.

Vragen?

Neem contact op met Bram ter Beek, voorzitter SEI, via b.ter.beek@kvgo.nl of 020 – 5435 678.