Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Maurits Enschedé overleden

Op 11 mei 2019 overleed Maurits Enschedé, 92 jaar oud. Zo’n dertig jaar geleden legde hij zijn laatste functies bij het KVGO neer. Meer dan twintig jaar was hij bestuurslid: hoofdbestuur, dagelijks bestuur en vicevoorzitter.

Onvergetelijk voor wie hem gekend hebben. Erudiet, wijs, aimabel.

De jurist met het diploma grafische school werd in 1954 in het familiebedrijf binnengehaald. Daar was hij vanaf 1963 directielid. Tot 1989.

Het vermaarde bedrijf Johan Enschedé en Zonen vond zijn markten voor de waardepapieren toen toenmalige directieleden meereisden met de Uiver-vluchten naar Batavia. Vijf dagen onderweg, dus wel een aantal stops met kennismakingen ter plaatse.

Toen Maurits bij het familiebedrijf begon vond de toenmalige directie het nodig dat hij buitenlandse ervaring opdeed. Bij concurrent Harrison in Engeland leerde hij het vak van het drukken van geld en postzegels. Hij leerde er ook de liefde, want daar was Jennifer Harrison die zijn vrouw werd. Ook zij is voor velen van ons onvergetelijk. In 1963 werd hij directielid. Eerst op Klokhuisplein, later de Waarderpolder.

Maurits was als ondernemer maatschappelijk zeer betrokken. In het KVGO vervulde hij vele functies. Bestuursfuncties waren er onder andere in de Haarlemse Industriekring, de Maatschappij voor Nijverheid en Handel, het Verbond van Nederlandse Ondernemingen, de kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap. Terecht kreeg hij de hoogste koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daar waren we bij het KVGO ook wel een beetje trots op, want hij was één van ons.

De prachtige herinneringen aan deze man blijven we koesteren. Zijn onderneming is uniek in de wereld. Hij inspireerde zijn mededirectieleden en medewerkers en gaf hun ruimte. In bestuursvergaderingen gaf hij – na geluisterd te hebben – zijn mening. Wijs, weloverwogen en bescheiden; zijn advies eigenlijk altijd de oplossing. Eerst luisteren: ik heb het van hem geleerd.

Maurits Enschedé, pracht mens en wars van uiterlijk vertoon. Voor zijn vervoer volstond een tweedehands Peugeot stationcar. Er was een heerlijk vakantiehuisje in Callantsoog. In de zomer werd er een zeilbootje zonder motor gehuurd aan de Zuidwestpunt van Engeland. Primitieve overnachting in een tweepersoonstentje op de eilandjes daar. Visje op een vuurtje geroosterd.

Eens kwam de gelddrukker in nood toen het geld op was en er op die eilandjes geen bank was om een cheque te verzilveren. Jennifer heeft toen haar vader gebeld.

Job Dienske