Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

In Memoriam: Paul Volkers

Op vrijdag 14 april is Paul Volkers, oud-bestuurder en Lid van Verdienste van het KVGO op 94 jarige leeftijd overleden. KVGO-voorzitter Cees Verweij kende Paul Volkers als collega en goede bekende. Hij sprak op zijn begrafenis op 19 april.

“Ik sta hier als voorzitter van het KVGO, namens het PGB en het vroegere GBF, nu Timeos. Maar ook als goede bekende. Want laten we eerlijk zijn, van de meesten die dertig jaar geleden afscheid namen van hun werk, van de branche, is weinig herinnering over. Maar bij Paul ligt dat anders. Mijn vader zat met Paul in het bestuur van het KVGO, zijn naam was dus bekend. Maar Paul en Nel zijn lid van Golfclub de Haar. Daar zagen we elkaar regelmatig. Het trof me hoe betrokken Paul bleef bij het reilen en zeilen van de branche en het PGB en natuurlijk van het bedrijf Volkers.

Terug naar oktober 1987. Het afscheid en een mooi artikel in het blad Repro en Druk. Een afscheid waar bijna heel grafisch Nederland aanwezig was. Paul was toen een groot man in grafisch Nederland: voorzitter PGB, lid van het hoofdbestuur en vooral een zeer gewaardeerd zakenman.

Uit handen van Martin Handgraaf, voorzitter van het KVGO, ontving Paul de eretitel Lid van Verdienste, een eer die slechts enkelen toevalt. Toen ik een paar jaar geleden bij hem thuis was, legde hij uit dat hij één dag per week vrijmaakte voor zijn bestuursfuncties, en de rest van de week aan de zaak werkte.

Een bedrijf dat in 1969 ontstaan was uit Van Leer, Koningsveld en de Reproductie Compagnie. De onderneming telde in 1987 520 medewerkers, dertien vestigingen en boekte een omzet van circa 70 miljoen gulden. Het was een tijd van grote veranderingen van het vak. Loodzetsel verdween en maakte plaats voor fotozetsel. Intussen zijn beide technieken ook al weer museumwerk. Het bedrijf moest automatiseren en dacht zelfs even over een beursgang! Er is sindsdien heel veel veranderd. Gelukkig bestaat Volkers nog altijd als een toonaangevend bedrijf. De grafische traditie bestaat nog… maar de techniek is wel even anders.

Wat Paul in die ene dag per week voor de branche deed is indrukwekkend te noemen. (Ik denk overigens dat er in die vier overige dagen ook nog wel wat tijd in ging zitten). Bij het KVGO: de financiële commissie, het bestuur en vooral in de OHC, de commissie die zich bezighield met de cao-onderhandelingen.

Van Paul is bekend dat hij veel respect had voor vakbondsleden vanwege hun goede kennis van de materie en hun goede voorbereiding op de onderhandelingen die altijd heel gedetailleerd zijn en waren.

Bij PGB en GBF was hij onder andere voorzitter van PGB van 1978 – 1986 een tijd dat de rekenrente waarschijnlijk nog niet iets achter de komma was, maar gewoon 4 procent. PGB is intussen een grote speler op de Nederlandse pensioenmarkt geworden. Ook zat Paul in het bestuur van de uitvoeringsorganisatie en was hij lid van de beleggingscommissie. Dat verklaart dat hij zich altijd nog uit het Financieele Dagblad liet voorlezen en op basis daarvan handelde.

Dat Paul zich op basis van al deze verdiensten Officier in de Orde van Oranje Nassau mocht noemen is meer dan terecht. (En dan heb ik zijn verdiensten voor de hockeywereld nog niet eens genoemd).

Familie Volkers, lieve Nel, Paul was een heel fijne man, altijd zeer betrokken en ook nog eens een begaafd spreker. Ik wens u allen namens het KVGO en het PGB heel veel sterkte.”

Cees Verweij

[Foto: De Vierklank]