Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Mr Print Pakt: “Branchevervaging brengt de drukker in beeld”

Tijdens Sign & Print Expo op 27 maart vertelde Mr Print Pakt over de belangrijkste aanjager van een omnichannelstrategie: drukwerk. De beurs in Gorinchem bood aanknopingspunten om nieuwe uitdagingen op te pakken.

De vijftiende editie van de vakbeurs in Gorinchem stond in het teken van verandering. Zo was Sign voor het eerst een belangrijker bestanddeel dan de grafische bedrijfstak en stond de beurs meer in het teken van ‘beleving’.

De beursorganisatie wil dit idee van ‘beleving’ gaan uitbouwen en houdt daarom volgend jaar een nieuw tweedaags evenement voor de grafische- en sign-industrie. Achter de schermen wordt gesproken over een ‘festival’ met bijbehorende uitstraling.

Kansen drukwerk
Het Expo Theater, een nieuwe activiteit op de beursvloer, bood een doorlopende voorstelling met sprekers rond diverse thema’s en zat regelmatig overvol. Alex Kunst hield er als Mr Print Pakt, woordvoerder van het KVGO-initiatief Print Pakt, een presentatie over de kansen van drukwerk in de omnichannel-communicatiemix, en mocht de andere sprekers aankondigen. De presentaties rond het thema ‘omnichannel’ sloten naadloos op elkaar aan.

Kunstmatige intelligentie
De sprekers van het Expo Theater lieten vrijwel alle onderdelen van de omnichannelstrategie de revue passeren.

Sander Kalkman van Foleon legde uit waarom smartphones voor app-makers eerder een aanvulling dan een alternatief zijn voor drukwerk.

De drempels voor augmented reality-toepassingen zijn nagenoeg verdwenen en de opmars van deze techniek gaat fantastisch samen met grafische toepassingen, zei Arjan Leest van MixedAndAugmented.

Richard van Hoorn vertelde hoe kunstmatige intelligentie en data-analyse de productie van folders en brochures op maat eenvoudiger maken. Ze voegen bovendien waarde toe voor retailers – en daarmee voor drukkers.

De dtp-afdeling kan tegenwoordig alle communicatie-uitingen produceren waar de klant op zit te wachten, bleek uit de presentaties van Adobe-specialisten Rob de Winter en Peter Villevoye.

Perfecte partner
Print Pakt was op zijn plaats in Gorinchem, omdat het KVGO-initiatief al vanaf dag één hamert op de kracht van de verbinding tussen digitaal en print. Omnichannel zet alle kanalen in op zo’n manier dat ze elkaar versterken, wat uiterst doeltreffende campagnes oplevert. Het concept vereist creativiteit, overzicht en vooral goede planning. Omdat grafische bedrijven daarin uitblinken, zijn zij de perfecte partner voor hun opdrachtgevers.

De ontwikkeling van omnichannelcommunicatie biedt daarom opnieuw een gelegenheid voor drukkerijen om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Helaas wordt bij omnichannelstrategieën het gedrukte product – ten onrechte – meestal buiten beschouwing gelaten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat drukwerk een uitstekend startpunt is voor elke campagne. Het voegt bovendien een tastbaar en authentiek element toe aan de communicatiemix.

Eerdere ontwikkelingen als database-publishing, print-to-web, printing on demand en marketingautomatisering werden door de grafische bedrijfstak slechts deels opgepakt en benut. Redenen genoeg dus om de kansen die omnichannel biedt niet voorbij te laten gaan.

Vervagende grenzen
De grafische industrie heeft een conservatief imago. Verandering in de branche was er altijd volop, maar de bedrijfstak keek vrijwel altijd naar binnen: nog sneller, efficiënter en goedkoper produceren, nog beter de concurrentie in de gaten houden.

Strak vasthouden aan een reactieve strategie heeft de bedrijfstak lean and mean gemaakt, al leverde dat de nodige hoofdbrekens op. Langs de randen en door de kieren van de industrie schijnt de zon nu onverbiddelijk naar binnen.

De boodschap van Print Pakt was steevast dat bedrijven over de grenzen van hun disciplines heen moeten kijken. Tegenwoordig zijn de grenzen nauwelijks meer zichtbaar, zo bleek tijdens Sign & Print Expo. Voor bedrijven die ervoor openstaan, ligt er een fantastische mogelijkheid om de regie over de communicatiemix in eigen hand te nemen, en er voor hun klanten iets authentieks aan toe te voegen: drukwerk.