Regelgeving
Op grond van de wet heeft de artiest die de muziek heeft gemaakt recht op een vergoeding als deze muziek in het openbaar wordt afgespeeld. In Nederland is SENA de organisatie die er, door middel van licenties, voor zorgt dat de uitvoerend artiesten de vergoeding ontvangen. BUMA doet dit voor de schrijver van de muziek. Hiervoor kan meestal een gezamenlijke licentie worden aangeschaft.
Werkgevers die minimaal 2 fulltimers, of meer parttimers waardoor minimaal 2FTE ontstaat, in dienst hebben én die muziek draaien in de onderneming, zijn verplicht een licentie bij SENA af te nemen. Dit geldt dus niet voor de werknemer die voor zichzelf, op zijn eigen apparatuur, muziek aan heeft staan. Is een licentie verplicht, maar heeft de ondernemer deze niet, dan kunnen hoge boetes worden opgelegd.
Wijziging tarieven licenties?
Als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is de kans groot dat de licenties duurder worden. Wat is er aan de hand? De Nederlandse wetgever ging ervan uit dat een billijke vergoeding voor gebruik van muziek alleen verplicht was te verstrekken aan inwoners van de EU. Het Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat een dergelijke vergoeding ook moet worden verstrekt aan muziekmakers buiten de EU. En dus moet SENA veel meer artiesten een vergoeding verstrekken. SENA heeft aangegeven dat de prijzen voor licenties mogelijk met 60% zullen stijgen.
Commissie Auteursrecht
Het KVGO heeft zitting in de Commissie Auteursrecht van VNO-NCW en MKB Nederland. Vanuit die commissie zal een afvaardiging, mede namens het KVGO, in onderhandeling gaan met SENA over de wijziging van de tarieven.
Voor de lange termijn treedt de Commissie Auteursrecht in overleg met andere partijen om in EU-verband een oplossing te bewerkstelligen.
Vragen?
Neem bij vragen contact op met Kirsten Linders via 020-5435678 of k.linders@kvgo.nl of kijk op de website van Sena