Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Nathalie Poelhekken van Drukkerij te Sligte: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder” 

Aan de rand van Enschede vind je op een bedrijvenpark Drukkerij te Sligte, dat al meer dan honderd jaar meedraait in de grafimediabranche. Het geheim? De kracht van samenwerken. Eigenaar Nathalie Poelhekken zoekt waar het maar kan de verbinding met anderen op. “We doen dit mooie grafische werk met z’n allen.”

 

Meer dan honderd jaar geleden werd Drukkerij te Sligte opgericht door meneer te Sligte. Later kwam zijn zoon aan het roer. Nathalies vader werkte in het bedrijf als drukker en nam de drukkerij uiteindelijk over. “En ik heb het bedrijf weer van mijn vader overgenomen”, vertelt Nathalie. Ze werkt al 28 jaar in het bedrijf. “Mijn vader heeft er meer dan veertig jaar gewerkt. Toen ik nog op school zat, ging ik al mee naar de drukkerij. Als vakantiebaantje deed ik administratiewerk. En als vrij snel dacht ik: hier wil ik later ook werken.”

Ga maar doen  
Na haar vwo was Nathalie wel klaar met school. “Ik besloot een Schoevers-opleiding te gaan volgen. Omdat ik het toch zonde vond om ‘niks’ met mijn vwo te doen, besloot ik daarna de opleiding Commerciële Economie te gaan volgen. Ik werkte daarna eerst voor een drankenhandel, later bij Nutricia. Toen bij Drukkerij te Sligte de accountmanager wegging, kon ik daar ervaring gaan opdoen in de buitendienst. Mijn hart ging echt sneller kloppen van het bedienen van klanten.” En zo kwam Nathalie uiteindelijk in het bedrijf van haar vader te werken. “We waren altijd heel close. We hebben al met al zo’n vijftien jaar samengewerkt. Dat heb ik altijd heel leuk gevonden. We vulden elkaar goed aan, al was hij wat meer van de oude stempel. Maar hij had ook vertrouwen in mij. Als ik bepaalde ideeën had, zei hij: ga maar doen.”   

Alles blijven doen  
Waar veel drukkerijen gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld in verpakkingen of digitale technieken, is Drukkerij te Sligte heel allround gebleven. “We hebben er bewust voor gekozen om alles te blijven doen. Ik vind dat wij heel sterk zijn in het ontzorgen van de klant. We doen ook veel in de afwerking, veredeling en handling. Zo kunnen we alles van begin tot eind regelen. En of dat nu gaat om duizend posters die naar twintig adressen moeten, visitekaartjes of vlaggen: we doen het allemaal.” Door de jaren heen is het bedrijf flink gegroeid. In 2012 fuseert te Sligte met Olijdam. In 2015 worden de werkzaamheden van Drukkerij Twenthe overgenomen. “Twintig jaar geleden waren er in Enschede wel vijftien drukkerijen. Nu zijn er nog enkele over.”   

Samen sterk  
Samenwerking is voor te Sligte altijd heel belangrijk geweest. Nathalies vader was destijds medeoprichter van de Digi Groep, die nog steeds actief is. “Dat is een collectief van een aantal drukkerijen die de handen ineensloegen om samen te profiteren van inkoopvoordeel.” Inmiddels is de Digi Groep gefuseerd met de Paica Group, een samenwerkingsverband van soortgelijke collectieven. “De deelnemende drukkerijen komen regelmatig bij elkaar om kennis te delen. Het is fijn om onderdeel te zijn van een groter geheel dat elkaar versterkt. Dat vind ik ook zo goed aan het KVGO waar onze  drukkerij lid van is. Met elkaar staan we sterk in de grafische branche. Je hoeft je als ondernemer niet in je eentje te verdiepen in een onderwerp. Dat is heel handig als het om wet- en regelgeving gaat. Samen weet – en kun – je gewoon meer.” Ook in de dagelijkse gang van zaken zoekt Nathalie waar mogelijk de samenwerking op met andere drukkerijen. “Als wij een order met een groot formaat krijgen, dan schakel ik een collega-drukker uit de buurt in. Je moet het gewoon samendoen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Andere drukkerijen zie ik echt als collega’s.”   

Om trots op te zijn  
Drukkerij te Sligte bestaat sinds 1921; meer dan honderd jaar! “Daar ben ik echt trots op. Met het hele team hebben we geknokt voor het Predicaat Hofleverancier. Dat bleek nog niet zo makkelijk; het hele traject duurde bijna twee jaar. Maar het is gelukt! Op alle uitingen staat het schild. Ik hecht waarde aan het Predicaat. Het straalt betrouwbaarheid uit. We begeven ons in een onzekere sector; de onderscheiding zegt wel iets. Ik vind dat het iets is waar je trots op mag zijn én dat ook mag uitstralen.”     

Zuinig ondernemen
Hoe omschrijft Nathalie zichzelf als ondernemer? “Ik doe veel op mijn gevoel. Wat ik altijd belangrijk vind, is dat we het met elkaar doen als team. Degene die de order binnenhaalt is net zo belangrijk als degene die hem drukt of wegbrengt. We doen dit mooie grafische werk met z’n allen. Daarnaast ben ik altijd eerlijk – dat waardeer ik zelf ook als anderen dat zijn.” Het ondernemerschap heeft ups en downs. De afgelopen vier jaar waren niet de leukste jaren voor Nathalie. “Die heb ik wel als lastig ervaren. Daar moet je dan ook weer mee omgaan. We zijn er gelukkig oké doorheen gekomen. Hoe? Door geen geld uit te geven dat we niet hadden.” Nathalie omschrijft zichzelf als een zuinige ondernemer. “Ik zit altijd boven op de financiën. Ook over investeringen denk ik lang na. We moesten laatst een nieuwe belichter. Zo’n machine kost tussen de 75 en 100K. En toen kwam er een jong gebruikte terug bij de leverancier. Dat zag ik wel zitten. Het scheelt niet alleen geld, maar is ook nog eens een duurzamere keuze.” 

Lid van de werkgeversdelegatie
Als werkgever neemt Nathalie ook deel aan de werkgeversdelegatie tijdens de cao-onderhandelingen (lees meer op pagina 28). “Een goede cao is heel belangrijk. Het zijn regels waar je je aan moet houden. Het zorgt voor duidelijkheid, waardoor je geen discussies krijgt op de werkvloer. Ik zeg altijd: ‘we houden ons aan de cao’. De ene keer komt het goed uit, de andere keer wat minder. Maar zo hoef je niet per keer een oplossing te verzinnen. Het is gewoon helder. Zeker in zo’n onzekere sector als de onze zorgt het voor rust.” Nathalie zit in de delegatie namens Drukkerij te Sligte. “Ik ben daar niet alleen voor mijzelf. Ik kan praten namens meerdere drukkerijen van vergelijkbare grootte. Doordoor kan ik de werkgevers – en een beetje het mkb – goed vertegenwoordigen. Ik vind het een bijzonder spel, die onderhandelingen. Het duurt lang. Ik ben zelf wat meer van het doorpakken.” Vooraf moest Nathalie dan ook even nadenken over de vraag om deel te nemen aan de delegatie. “Voor mijn gevoel heb ik structureel vier uur te kort in een dag. Maar het is zo belangrijk, dat ik ‘ja’ heb gezegd. Ik leer er ook dingen van. Dat vind ik leuk; die dingen neem je toch weer mee naar het bedrijf. Het is ook leuk om met de andere werkgevers te sparren. Je leert elkaar steeds beter kennen door aan zo’n delegatie deel te nemen en de lijnen worden daardoor steeds korter. Hierdoor ken ik ook meer mensen en weten we elkaar beter te vinden. En weet ik ook wie ik waarvoor kan benaderen. Dankzij het KVGO ken ik steeds meer andere ondernemers. Leuk!”