Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Onthulling gedenksteen “Gevallen drukkers”

In 1950 heeft Joop Veldheer de gedenksteen “Gevallen drukkers” gemaakt. Dit ter nagedachtenis aan de drukkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Voorheen had de steen een plek in het gebouw van het KVGO in Amstelveen. Na de verhuizing van Amstelveen naar Schiphol-Rijk heeft het KVGO de gedenksteen geschonken aan het oorlogsmuseum in Overloon. Graag nodigen we je uit voor de officiële onthulling van deze gedenksteen op donderdag 2 mei aanstaande. Na de onthulling kun je het museum bezoeken.

Vrijheid van meningsuiting

In oorlogstijd wordt de vrijheid van meningsuiting vaak beperkt. Dat gold ook in de Tweede Wereldoorlog waar Duitsers veel drukwerk verboden. Op het drukken van anti-Duitse publicaties stond zelfs de doodstraf. Het uiten – of meewerken aan het uiten – van de vrije mening heeft menig graficus tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven gekost. Ook nu zijn er drukkers in oorlogsgebieden die er alles aan doen om het vrije woord te laten klinken. En ook nu zijn het drukkers die mede het verschil maken. Drukkers in verzet.

Gedenksteen “Gevallen drukkers”

Joop Veldheer heeft de gedenksteen “Gevallen drukkers” gemaakt in 1950. Deze steen heeft niet alleen een grote symbolische waarde voor grafische Nederland, maar vanzelfsprekend ook voor het KVGO. We zijn dan ook ontzettend vereerd dat deze steen in het oorlogsmuseum van Overloon een eerbiedwaardige en gedenkwaardige plek heeft gekregen.

Herdenking

Op 4 mei herdenken wij allen die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. In het bijzonder herdenkt het KVGO de grafici die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven of grote risico’s hebben genomen door het uitoefenen van hun vak. Naar aanleiding van de Dodenherdenking zullen het KVGO en het Oorlogsmuseum de gedenksteen officieel onthullen op donderdag 2 mei 2024.

Programma

Het programma voor de ochtend van 2 mei is als volgt:

  • 10.30u onthaal met koffie en gebak
  • 11.00u  officiële onthulling gedenksteen “Gevallen drukkers”

– Welkom door Dick Naafs, voorzitter KVGO

– Toespraak door Erik van den Dungen, Directeur Oorlogsmuseum Overloon

– Officiële onthulling van de gedenksteen

  • 11.30u  rondleiding in het oorlogsmuseum (vrij te besteden)

Adres: Museumpark 1 – Overloon. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

KVGO leden kunnen zich aanmelden via de uitnodiging die zij per email ontvangen. Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar wil je wél aanwezig zijn, dan kun je ook een mailtje met je personalia sturen naar evenementen@kvgo.nl (o.v.v. Onthulling gedenksteen). Geef in de mail aub ook aan met hoeveel personen je het museum op 2 mei wilt gaan bezoeken.

Gedurende de hele meimaand willen we KVGO-leden en hun medewerkers (inclusief hun gezinnen) de kans geven om tegen een gereduceerd tarief het museum te bezoeken en stil te staan bij de rol van drukkers in verzet. KVGO-leden kunnen hiervoor een code ontvangen die 15% korting biedt op de entreeprijs met daarbij een bon voor een kop koffie, thee of fris. Wil je gebruik maken van dit aanbod? Stuur dan een mail met je personalia en het gewenste aantal kortingscodes naar evenementen@kvgo.nl (o.v.v. Kortingscode Oorlogsmuseum).