Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Petitie ter voorkoming van totaalverbod op gebruik loodmetaal en loodlegeringen in EU

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) is voornemens het gebruik van loodmetaal, inclusief legeringen, in de EU te verbieden. Dit zou fatale gevolgen kunnen hebben voor onder meer alle drukkerijmusea en drukkerijen die nog gebruik maken van letterpersen. Hierdoor dreigen we belangrijke traditionele kennis en cultureel waardevolle werktechnieken te verliezen. Het KVGO roept haar leden en stakeholders dan ook op om een petitie te ondertekenen die ervoor moet zorgen dat ons cultureel erfgoed bewaard zal blijven voor toekomstige generaties.

REACH autorisatie

Het agentschap in Europa pleit ervoor dat lood en loodlegeringen alleen nog mogen worden gebruikt na een zeer complexe, en vooral ook extreem dure, procedure (REACH autorisatie). Niet alleen is dit voor de meeste bedrijven en drukkerijmusea niet haalbaar. Ook zijn er te weinig deskundigen actief die bedrijven hierbij zouden kunnen helpen. Met als gevolg dat het brede culturele erfgoed in de EU niet langer beschermd zou zijn. Want het betreft hier niet alleen druktechnieken, maar ook toepassingen in bijvoorbeeld glas-in-loodramen, pijporgels, sommige muziekinstrumenten en andere mooie toepassingen.

Voorkomen van verbod op gebruik loodmetaal

Samen met onze Europese partners werken we binnen Intergraf aan een lobby om dit voorgenomen verbod op loodmetaal te voorkomen. Ook jij kunt je stem laten horen door mee te doen aan een petitie die ervoor pleit dat loodmetaal gebruikt mag blijven worden voor traditionele ambachten en het artistieke, ambachtelijke, reparatie- en conserverings-/restauratiewerk van cultuurgoederen en historische objecten. Zo kun jij helpen om ervoor te zorgen dat ons mooie culturele erfgoed bewaard kan blijven, ook voor de toekomstige generatie drukkers!

Petitie

Voor meer informatie en een link naar de petitie, klik hier. Let op: voor het tekenen van de petitie dien je een gebruikers account aan te maken op de pagina van het Europees Parlement. De taal van deze pagina staat op Duits. Deze kun je echter omzetten naar Nederlands. Wanneer je hier een account hebt aangemaakt en de bevestigingsmail hiervan hebt geverifieerd, kun je inloggen op de pagina van het Europees Parlement, het nummer van de petitie (0724/2023) opzoeken en deze ondertekenen. Succes en bedankt!