Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Prinsjesdag 2022: drie voornemens uitgelicht

Op dinsdag 20 september jl. zijn de kabinetsplannen voor 2023 bekend gemaakt. Zo zijn er voornemens om het Wettelijk Minimumloon te verhogen, de Werkkostenregeling te verruimen en om het bedrag aan reiskosten wat belastingvrij aan werknemer kan worden vergoed te verhogen. Hieronder een kort overzicht van wat de maatregelen inhouden.

Wettelijk Minimumloon

Vanwege de inflatie en oplopende kosten heeft het Kabinet besloten om het Wettelijk Minimumloon (WML) met ingang van 1 januari 2023 in één keer te verhogen met 10,15%. Dit is inclusief de reguliere halfjaarlijkse indexatie, die dit keer uitkomt op 2,1%.

In onze sector moet minstens het wettelijk minimumuurloon bij een 36-urige werkweek worden betaald. Dat komt hiermee voor een volwassene op € 12,40 bruto. De Grafimedia cao staat het onder voorwaarden toe dat scholieren onder de 18 jaar worden beloond op het niveau van het WML voor een 18-jarige. Dat betekent dat hun uurloon € 6,20 gaat bedragen.

Het officiële besluit laat nog even op zich wachten, de Eerste en Tweede Kamer moeten nog met de plannen instemmen. Hieronder de loontabel zoals deze eruit komt te zien wanneer dit is gebeurd.

Reiskostenvergoeding

Het Kabinet heeft zich voorgenomen om het bedrag aan reiskosten dat belastingvrij aan werknemers mag worden vergoed per 1 januari 2023 te verhogen van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En per 1 januari 2024 naar € 0,24 per kilometer. Dit betreft de vergoeding van de kosten van woon-werkverkeer. Werkgevers zijn overigens niet verplicht om dit bedrag te vergoeden. Kiest een werkgever ervoor om een hoger bedrag te vergoeden dan geldt het bedrag boven de € 0,21 (vanaf 1 januari 2023) als loon.

Ook dit besluit is nog niet officieel genomen en ligt nog ter goedkeuring bij de Eerste en Tweede Kamer.

Werkkostenregeling

De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) gaat per 1 januari 2023 van 1,7% naar 1,92% over de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom. Voor het deel van de fiscale loonsom boven de € 400.000 blijft een vrije ruimte gelden van 1,18%.

Ook dit besluit is nog niet officieel genomen en ligt nog ter goedkeuring bij de Eerste en Tweede Kamer.

Meer weten?

Op de KVGO Personeelswijzer staat over bovenstaande onderwerpen meer informatie.

Natuurlijk kan je ook bellen of e-mailen naar het KVGO, via 020-5435 678 of info@kvgo.nl.