Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina.

Miljoenennota 2025: een vooruitblik met een wrange nasmaak

Tijdens Prinsjesdag presenteerde het nieuwe kabinet Schoof haar eerste miljoenennota voor volgend jaar. Het KVGO verwelkomt de plannen die worden geschetst voor de brede maakindustrie. Tegelijkertijd krijgt de grafische sector naast het ‘zoet’ ook veel ‘zuur’ op haar bordje door de effectuering van de aankondigde btw-verhoging op onder meer boeken, tijdschriften en kranten. Deze zeer ondoordachte maatregel moet volgens KVGO-voorzitter Dick Naafs alsnog van tafel.

Ondernemers zijn op dit moment nogal afwachtend over de economische situatie in Nederland. Dat blijkt onder meer uit een enquête vanuit VNO-NCW, voorafgaand aan Prinsjesdag. Net niet de helft van de ondervraagde ondernemers heeft op basis van het hoofdlijnenakkoord het gevoel dat het kabinet zich voor ondernemers in het algemeen zal inzetten. Tegelijkertijd hebben bedrijven, van klein tot groot, er vooralsnog weinig vertrouwen in dat het kabinet hun voornaamste problemen zal verhelpen. Dick Naafs, KVGO-voorzitter: “We merken dat dit nieuwe kabinet wel meer de taal van ondernemers spreekt. Ze durven de problemen met onder meer de toegenomen regeldruk, netcongestie, ongelijk speelveld en de uitdagingen op de arbeidsmarkt wel degelijk te benoemen. En ook in de wijze waarop ze deze uitdagingen willen counteren, is er volgens hen sprake van een “bevlogen pragmatische aanpak”. Toch uiten ondernemers hun zorgen over de economische vooruitzichten. Het is nu aan het kabinet om hun ambities om te zetten in de voelbare praktijk die ondernemers kunnen en willen ervaren. Vanuit het KVGO steek ik alvast de hand uit om samen met elkaar te werken aan het realiseren van de gestelde ambities.”

Lees hier de resultaten van de Prinsjesdag peiling, uitgevoerd door VNO-NCW in samenwerking met het KVGO: https://www.vno-ncw.nl/artikelen/prinsjesdag-peiling-kabinet-moet-zich-nog-bewijzen-bij-ondernemers

Afgelopen dinsdag -tijdens Prinsjesdag- presenteerde het kabinet Schoof zijn eerste miljoenennota die richting zou moeten geven aan antwoorden op bovenstaande uitdagingen. Het KVGO is als brancheorganisatie voor de grafische ondernemers eerder positief gestemd over het gepresenteerde maatregelenpakket. Naafs: “De Nederlandse maakindustrie, en dus ook de grafische industrie, wordt door dit kabinet erkend als een van de belangrijkste economische pijlers van Nederland. En dat zien we ook terug in de miljoenennota. Zo maakt dit kabinet duidelijk werk van het verbeteren van het ondernemersklimaat, het creëren van meer fysieke ruimte voor bedrijven, het verhogen van de arbeidsproductiviteit en de instroom van medewerkers in technische sectoren. Die initiatieven kunnen we alleen maar verder toejuichen.”

Onbegrijpelijk is dan ook de keuze van dit kabinet om de reeds aangekondigde btw-verhoging op onder meer boeken, tijdschriften en kranten wel degelijk door te voeren. Daarmee is onder andere voor de grafische sector nu wel een dieptepunt bereikt, meent Naafs: “De schoolboeken krijgen dan wel geen btw-verhoging voor de kiezen. Maar voor het overige geldt deze btw-verhoging van 12% wel degelijk. En dit raakt onze sector hard, want een belangrijk deel van de grafische omzet en werkgelegenheid is afhankelijk van de producten die vallen onder het nu nog verlaagde btw-tarief. Wij blijven dan ook strijdbaar in de komende periode. En zullen ervoor blijven pleiten om deze zeer ondoordachte maatregel terug te draaien.”